Pojeo sam somovu jetru, otpadali su mi komadi kože – samo sa čudom preživio

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako su od tog događaja prošle točno 44 godine, Josip Habota, iskusni ribič i lovac sa Šoderice, i danas pamti dan kad je skoro zaglavio, i to ni više ni manje nego zbog – ručka. On je, naime, za ručak pripremio jetrica od soma, inače vrhunski specijalitet, vrlo cijenjen u gurmanskim krugovima.

– Nikad neću zaboraviti taj dan. Bilo je lipanj 1975. godine. Tast je ulovio velikog soma, bio je težak 83 kile, a jetra su imala više od jednog kilograma. To je inače izvrsno jelo, a pripremaju se pečene, kao svinjske. Supruga je bila trudna pa to što sam pripremio nije niti jela, a tast i punica samo su probali. Ja sam se zato jako dobro najeo – kazao je Josip.

Ubrzo nakon toga počela je njegova trauma.

– Najednom mi je postalo zlo, znojio sam se, sve me je strašno boljelo. Kad sam vidio da sve ide nagore, otišao sam k doktoru. Čim sam mu rekao da sam jeo somova jetra, odmah mi je rekao da tu nema puno pomoći. Valjda je već imao takav slučaj pa je znao o čemu se radi. Kazao mi je da, ako se za tri dana počnem guliti, da bude dobro, a ako ne, preostaje mi samo da molim Boga da ne umrem – opisao je svoje tegobe Josip.

Josip Habota

Kako kaže, tako je i bilo.

– Kad mi se počela guliti koža, to je bilo kao kad se zmija presvlači. Otpala mi je sva koža s tijela, izgledalo je kao da sam opečen. S leđa su mi padali komadi kože – veli Josip.

Trajalo je to nekoliko dana i nakon toga bilo mu je bolje.

– Dok sam se sav ogulio, sve je bilo u redu. Stvarno sam mislio da ću umrijeti. No, nasreću, sve je dobro prošlo i ostao sam živ, ali somova jetra više nikad nisam jeo. Pazite, da bi som narastao do osamdesetak kilograma, potrebna su desetljeća. Tko zna što je sve u svom životu pojeo, kakve je bolesti prebolio, a jetra pamte svaku sitnicu. I onda sam ja to tako slasno smazao… Nikad više! Iako je prošlo skoro pola stoljeća od toga, pamtim tu muku kao da je bila danas. Postoje inače i fotografije tog soma kad je ulovljen, ali bolje da ih ne gledam jer to što mi je taj som priuštio neću zaboraviti dok sam živ – zaključio je Josip koji kaže kako se danas može šaliti na račun tog nemilog događaja, ali tada mu nije bilo svejedno.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI