POKOLJ Gladna lisica u samo desetak minuta potukla čak 158 fazana u najvećoj fazaneriji u Hrvatskoj

Osiguravateljske tvrtke s fazanerijama ne žele poslovati pa je šteta nepovratna


Autor: podravski.hr — 26.03.2018. / 10:53 Aktualno

Užasan prizor mrtvih fazana

Jedna je gladna lisica u samo desetak minuta potukla čak 158 fazana u fazaneriji u Severovcima kod Đurđevca, na imanju obitelji Ferenčić.
Mario Ištvan, zaposlenik fazanerije, ostao je u šoku kad je vidio strašan prizor.
– Dotrčala je gore po žici i u roku deset minuta potukla nam je 158 fazana i napravila štetu od 30.000 kuna. Neviđeno je brza – kazao je Ištvan.
Za ovaj problem nema rješenja jer nijedna osiguravajuća tvrtka ne želi osigurati takav sustav kao što je fazanerija. Ipak, sretni su jer je šteta mogla biti i veća, no spasilo ih je to što su netom prije nego im se dogodio pokolj pustili fazane na prirodno podivljavanje i pritom pojasnio o čemu se radi.

Samo jedna lisica učinila je veliku štetu

Mario Ištvan, zaposlenik đurđevačke fazanerije

– Fazane uzgojimo i plasiramo ih u lovište jer lisica ima previše, a nema ni zečeva ni srna kao nekad i ovo se radi kako bi se održala prirodna ravnoteža – kazao nam je Mario.
Najveća su privatna farma, odnosno hotel za fazane u ovom dijelu Europe, a u posljednjoj su turi imali oko 30.000 komada. Ispričao je i kako su ove pernate životinje prilično zahtjevne za uzgoj.
– To je pernata divljač koju je najkompliciranije uzgojiti. Sklone su kanibalizmu pa im je potrebno osigurati prostor u kojem imaju mir, idealne uvjete, a tu je uključeno i grijanje bokseva u koje su smještene. Kad ih idemo hraniti, mora se ići rano ujutro i biti jako tiho, a potrebno je prije ulaska na hranjenje proći i kroz dezinfekcijsku komoru jer uvjeti za njih moraju biti potpuno sterilni. Nikako se ne smije ulaziti u njihove prostore sa svjetlom noću jer im to stvara stres – kazao je Mario.
Prostor u kojem inače obitavaju sada će odmarati radi dezinfekcije. (rv)
FOTO: FAZANERIJA