POKOP LEGENDE: Obitelj i prijatelji oprostili se od đurđevačkog velikana

Podravski list profile

Krunoslav Heidler, cijenjeni hrvatski kinematograf i fotograf umro je u srijedu u 88. godini, a rodbina i prijatelji u petak su ga ispratili na vječno počivalište na Gradskom groblju u Đurđevcu.

Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova te fotografija antologijske vrijednosti, a struka mu je dala neslužbenu titulu oca hrvatskog nezavisnog filma. U Đurđevcu je živio od 1990. godine i u tom životnom razdoblju bio je posvećen Foto kino klubu Drava kojeg je osnovao i vodio, a bio je pokretač i drugih kulturnih aktivnosti u gradu.

Kruno Heidler ostavio je neizbrisiv trag

Kroz dokumentarne filmove i fotografije zabilježio je i brojne događaje u Podravini te dao svoj doprinos u očuvanju tradicijskih običaja. Snimio je više od 70 amaterskih dokumentarnih filmova, a brojne događaje ovjekovječio je i s više od 60.000 fotografija. Sve do kraja svog životnog puta Heidler je bio vezan uz fotoaparat i kad god se pružila prilika “stvarao” je nove fotografije. Za svoj rad dobio je brojne nagrade među kojima se posebno ističe velika zlatna medalja UNICA-e, nezavisne međunarodne organizacije za promicanje proizvodnje filmova i videa koja je sastavni dio UNESCO-a. To veliko međunarodno priznanje dobio je lani na prijedlog Hrvatskog filmskog saveza.

Za svoj rad dobio je i prestižnu godišnju nagradu Tošo Dabac te nagrade za životno djelo Hrvatskog filmskog saveza i Grada Đurđevca.

FOTO Darko Imbriša

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti