POKRAJ ĐURĐEVCA Pronašli 220 dobro očuvanih grobova iz razdoblja od 12. do 16. stoljeća

Podravski list profile

U predjelu Sošice na izlazu iz Đurđevca prema prigradskom naselju Mičetinac završena je četvrta sezona sustavnih arheoloških istraživanja nekadašnje gotičke i romaničke crkve koja joj je prethodila. Ovogodišnja istraživanja bila su usmjerena na groblje unutar crkve, a uz pet arheologa i dva antropologa iz Hrvatske pod vodstvom Ivana Valenta i Roberta Čimina iz koprivničkog Muzeja sudjelovalo je i 12 studenata antropologije iz Sjedinjenih Američkih Država. Provedeni terenski rad koštao je oko 250.000 kuna, a potrebna sredstva osigurali su Ministarstvo kulture, Grad Đurđevac, koprivnički Muzej i američko Sveučilište Mississippi State.

Kroz arheološke i antropološke radove istraženo je 220 grobova iz razdoblja od 12. do 16. stoljeća kad su na taj prostor prodrli Turci pa je došlo do iseljevanja na današnji prostor Đurđevca.

-Iako su na početku loši vremenski uvjeti usporili kampanju, možemo reći da smo u dva mjeseca odradili dobar posao i došli do novih važnih saznanja. Grobovi su dobro očuvani, a pronađeni su i komadi drveta, što naslućuje da su se i u tom razdoblju pokojnici pokapali u lijesovima – kaže Ivan Valent.

Radovi su obuhvatili istraživanje samog prostora nekadašnje crkve pa se pretpostavlja da su, uz svećenstvo, grobovi pripadali imućnijim građanima jer je tad bio običaj da su bogataši tražili i plaćali da ih se pokopa u samoj crkvi zbog vjerovanja da će na taj način biti bliže Bogu. Prema prvim procjenama na osnovu pronađenih posmrtnih ostataka prosječna životna dob bila je između 35 i 45 godina, a detaljno istraživanja na Institutu za antropologiju dat će točne podatke. Utvrdit će se i kakav je nekad bio način preharane te stil života, kao i je li do smrti dolazilo uslijed većih oboljenja.

-Sve rezultate ove kampanje ćemo predstaviti krajem godine. Već sad znamo da ćemo međunarodnu ljetnu školu arheologije nastaviti i dogodine kad ćemo istraživati groblje izvan crkvene arhitekture – zaključio je Ivan Valent.

FOTO: Darko Imbriša

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti