Pokretači života Gornjeg grada: “Imamo volju, nedostaju mladi i malo više novca”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa iz Križevaca već više od 100 godina pokretač je života križevačkog Gornjeg grada, ali i županije. Skromnim financijskim sredstvima društvo radi velike stvari za ovaj grad, ali se suočava sa sve većim teškoćama, potvrdila je i predsjednica Branka Gold. Najveći im je problem papirologija, koja je ista za jednu malu udrugu i velike tvrtke, ali i članstvo te novac.

– Starimo. Naše je članstvo sve odreda starije i jako nam je žao zbog toga jer na taj način upitna je budućnost. Voljeli bismo da mladi pokažu interes – kazala je Branka Gold. Društvo je vrijedno svih 12 mjeseci u godini, održavaju radionice, manifestacije u povodu Badnjaka, Božića, blagdana Sv. Marka, Sv. Nikole, Uskrsa, Sv. Jurja (Đurđevo), i slično. Nedavno je održana i godišnja skupština, a vodstvo je ostalo isto.

-Jedino nam Grad stalno daje potporu i na tome im zahvaljujem. Sve ostalo je slabo. Nekako mi se čini da se premalo vrednuje program koji prilažemo, koliko se trudimo. Kada govorimo o projektima, udruga bi morala plaćati čovjeka da se time bavi, a mi to ne možemo. Nismo mi klub Dinamo koji ima milijune, mi svaku potrošenu lipu opravdamo – objasnila je Gold. Kao rođenoj Križevčanki, žao joj je što mladima nije stalo do bogate kulture i povijesti ovog kraja.

Za Đurđevo organiziraju manifestaciju na kojoj nastupaju udruge, škole, vrtići, mažoretkinje, konjanici, Djevojačka straža, motoristi, puhački orkestar i slično. Sudjeluju i u gradskim manifestacijama, a ove godine već su održali Vincekovo u Lipi, godišnju skupštinu, Valentinovo u Lipi, pjesničku večer za Dan žena.

Slijedi im izložba pisanica, među kojima i Križevačke naivke Đurđice Balog te drugih građanki, školske djece. Potom im slijedi Đurđevo 23. travnja, Majčin dan, najesen Otvorena vrata u domu sv. Marka Križevčanina, Međunarodni dan kulturne baštine, te Tikvijada, posebno zanimljiva djeci. Krajem godine je Martinje, Sveti Nikola i na Badnjak program Učimo iz prošlosti da bismo prepoznali budućnost. Lipa sudjeluje i na gospodarskom sajmu u Križevcima, Križevcima u cvijeću, a sade i cvijeće po gradu. – Godina ima 12 mjeseci, a mi imamo više događanja. Bilo bi mi drago da imamo novca za izdavanje monografije o našoj udruzi od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Šteta je za naš grad da takvo nešto ne ugleda svjetlo dana. Ovim putem pozivam i ljude iz Donjeg grada da nam se pridruže, posebno mladi. Družimo se utorkom i svi kojima je stalo do tradicije su dobrodošli. Trenutno su aktualne radionice pisanica – zaključila je Branka Gold.

FOTO Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Uskoro predaja uzoraka za izložbu rakije!

Poljoprivredna udruga Kalinovac povodom Dana općine Kalinovac organizira 11. Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa. – Izlagači su po uzorku dužni donijeti najmanje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI