Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pokušali okrasti vlasnika šljunčare, pretukli mu radnika i uništili auto

Na Općinskom sudu u Varaždinu donesena je presuda zbog nečuvenog divljaštva članova po nedjelima ozloglašene romske obitelji iz Županca, koji su početkom 2020. godine pokušali pokrasti drvenu građu poduzetnika Josipa Šerbetara Jolea kod Malog Bukovca nedaleko od Ludbrega, i kojeg su zajedno s radnikom napali i razbili mu auto.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Građu utovarili u kombi

U glavnoj ulozi bila je 42-godišnja žena koja je proglašena krivom zajedno s trojicom sinova starima 18 i 30 godina te mladićem kojemu se sudilo odvojeno kao maloljetniku. Kada su Josip Šerbetar Jole i njegov radnik stigli do šljunčare, Romi su već 5000 kuna vrijedne rabljene drvene grede i daske utovarili u njihov mercedesov kombi. Šerbetar i njegov radnik rekli su im neka istovare robu koju su htjeli ukrasti, no tada je počeo nezapamćeni kaos.

Šerbetarova je radnika okrivljeni 18-godišnjak uhvatio sleđa, drugi maloljetnik držao ga je za tijelo, a 42-godišnja žena drvenom ga je letvom udarila po glavi koju je zaštitio rukama. Zatim ga je 18-godišnjak udario šakom u lice. Napadnutom radniku rasjekli su usnicu, razderali čelo iznad lijevog oka i zadali mu otvorenu ranu na palcu desne ruke.

Josip Šerbetar

Svi proglašeni krivima

Nakon toga, agresivna je 42-godišnjakinja svom sinu dobacila drvenu nogu od stola, naredila mu da njome razbije automobil audi vlasnika šljunčare koji je bio parkiran na prilaznom putu, što je ‘klinac’ bez pogovora poslušao. Više je puta drvenom nogom udario po automobilu. Potrgao mu je oba retrovizora, udubio poklopac motora, te razbio sva svjetla i sve staklene površine na automobilu. Nakon toga pozvana je policija i nasilnici su uhićeni. Nakon kaznene prijave, provedene istrage i podignute optužnice u travnju prošle godine nepravomoćno su osuđeni na Općinskom sudu u Varaždinu i proglašeni krivima. Najgore je u pravnom smislu prošao 30-godišnjak koji je kao otprije osuđivana osoba osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Mladić (18) koji je razbio automobil poduzetniku osuđen je na godinu dana uvjetno uz rok kušnje od dvije godine, a njihova majka (42) osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora s tim da će pola godine provesti iza rešetaka, a ostatak kazne na uvjetnoj slobodi uz rok kušnje od dvije godine.

Zatekli ih u krađi

Na suđenju je okrivljeni 18-godišnjak rekao je kako ne bi bilo ničega da ih Šerbetarov radnik nije počeo vrijeđati po nacionalnoj osnovi, napadati i razbijati im kombi. No, taj dio oko razbijanja njihova kombija tijekom suđenja nigdje nije bio dokazan, niti se sud posebno time bavio. Kako je mladić priznao, Šerbetar, dok je došao, rekao im je da istovare građu i da će sve biti u redu.

– Muškarac koji je bio tamo počeo je vrijeđati i ciglom je razbio stakla na kombiju, dok je mog mlađeg brata gurnuo tako da je pao na tlo. Reagirao sam tako da sam ga udarao. Kada je majka vidjela razbijeni kombi, dala je bratu letvu ili nogu od nečega i rekla mu da razbije njihov auto, što je on i učinio. Mi nismo znali da su to nečija drva, mislili smo da su napuštena jer je u blizini bila neka šuta i crijep. Bila su uredno odvojena i naslagana – kazao je 18-godišnjak na sudu. Okrivljena je majka rekla da je došla tamo naknadno, nakon što su je sinovi zvali da su im razbili kombi.

Bila u 6. mjesecu trudnoće

– Kada sam došla, vidjela sam jednog sina koji je bio sa strane uplašen, drugi je istovarivao drva iz našeg kombija i razgovarao sa Šerbetarom koji je stajao pored njega, dok su se moj drugi sin i njegov radnik svađali i natezali. Kada sam vidjela da su stakla na našem kombiju razbijena, dohvatila sam nogu od stola, dala je sinu i rekla da ako su oni razbili naš kombi, neka on onda razbije njihov. Poslušao me je – rekla je na sudu okrivljena 42-godišnjakinja i dodala da su nakon toga otišli kući. Naglasila je da na Šerbetarova radnika “nije stavila niti prst“jer je bila u šestom mjesecu trudnoće i da joj nije bilo ni na kraj pameti da se tuče s muškarcima”. Trećeokrivljeni 30-godišnjak priznao je kako je on predložio da odu po ta drva i da je znao da je to Šerbetarova šljunčara i da je udario njegova radnika nakon što je on razbio stakla na kombiju i udario mu brata. Ispitan kao svjedok, napadnuti Šerbetarov radnik rekao je kako on nije bio niti blizu njihova kombija, te da ga sigurno nije oštećivao, ali nije niti vidio ima li taj kombi kakvih oštećenja.

Oštećeni vlasnik šljunčare Josip Šerbetar Jole rekao je kako je u jednom trenutku tamo bilo šest-sedam ljudi.

– Bio je sumrak, ne znam tko je mog radnika udario. Oko nas su kružili, pazio sam da i sam ne dobijem batine, da me netko ne udari – kazao je Jole i rekao kako je napad na njih počeo kada su Romi dobili ‘pojačanje’, kada je tamo stigao još jedan automobil s tri-četiri osobe unutra.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Jednokratna financijska pomoć

Grad studentima Sjevera nudi stipendije

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI