POLA STOLJEĆA NA TOMOSU ‘Biker’ Franjo: Nikad nisam imao auto, svoga motorića ne bih dao nizašto na svijetu

„Makina“ vitalnog Franje u tih 50 godina prevalila je više od 100.000 kilometara i nikad ga nije ostavila na cesti


Autor: podravski.hr — 24.10.2017. / 15:19 Stil

Za Franju Manolića još uvijek je glavno prijevozno sredstvo motor koji je star okruglih 50 godina

Za Franju Manolića, 74-godišnjaka iz Đurđevca, još uvijek je glavno prijevozno sredstvo motor, i to tomos T12 koji je star okruglih 50 godina. Sa svojim jubilarcem Franjo je prava atrakcija, a još uvijek za vožnju koristi starinsku kacigu i naočale. U 50 godina „makina“ vitalnog Franje prevalila je više od 100.000 kilometara i nikad ga nije ostavila na cesti.
– Ne bih ga mijenjao nizašto na svijetu. Nikad nisam imao auto, niti sam razmišljao o tome da kupim drugi motor. Za njega sam prije 50 godina dao četiri svoje plaće, a malo sam se raspitivao i saznao da bi danas takav novi motor došao oko 23.000 kuna – kaže Franjo Manolić.
U 50 godina, dodaje Franjo, na motoru nije bilo većih kvarova, a “generalke” već duže obavlja sam. Kad zatreba koji dio Franjo se uvijek snađe jer preko oglasa bez problema može nabaviti rezervne dijelove.
– Iako po struci nisam mehaničar, znam sve oko servisiranja i popravaka motora pa mi ne treba pomoć majstora. Ponosan sam što me moj ljubimac na dva kotača još uvijek dobro sluša i odveze gdje god treba – priča nam Franjo Manolić.
Nerijetko Franjo na motoru ima i suvozačicu, svoju suprugu Katarinu. T12 je dvosjed pa u vožnji bez problema može uživati i njegova supruga.
– Sad se trenutno motor malo “hladi” jer sam imao nezgodu s nogom. No, do proljeća ću se u potpunosti oporaviti i onda moja Katica i ja ponovno krećemo motorom na sva odredišta – dodaje Franjo Manolić.
Najčešće odredište za Manoliće je Novo Virje gdje im živi kći sa obitelji. No, bez problema motorom potegnu i do Bjelovara i Koprivnice.
– Zdravlje nas dobro služi, a i motor je vitalan pa ćemo sigurno s njim prevaliti još puno kilometara – zaključio je Franjo Manolić. (db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA