Za mene je Drava život, ali Molve 1 i 2 treba izgraditi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Julio Kuruc, šef uprave Podravske banke, reagirao je pismom na našu temu iz prošlog broja o tome kako je stručna studija pokazala da bi planirane hidroelektrane Molve 1 i 2 imale negativan utjecaj na okoliš te je predloženo da se ne uvrste u županijski prostorni plan, kao i na izjavu biologa Gorana Šafareka „da su elektrane podvala“. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

– Drago mi je da je otvorena javna rasprava o (ne)mogućnosti izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Čitajući vaš prikaz strateške Studije utjecaja na okoliš, ispada tendenciozno i populistički pristup.

Javna rasprava

Točno – treba široka, ali i argumentirana rasprava, i to znanstvenika, eksperata i praktičara (s iskustvima uz dosad izgrađene hidroelektrane na Dravi). Citirati samo jedan ‘autoritet’ na području zaštite Drave, premalo je, te to prihvaćam kao početak javne, svestrane rasprave.

Otklanjam etiketu u citatu: ‘Katastrofalan  projekt Molve 1 i 2 od početka je bio podvala (sic!) i HEP-a i županijske vlasti. Išlo se pridobiti javnost na bajke o gospodarskim koristima, kako neće biti nikakvog utjecaja na okoliš. Pokušalo se javnost dobiti pričom o  protočnoj hidroelektrani, no u stvari je to ogromna ravna kanalčina umjetnih zemljanih ili betonskih obala.’

Idejni nacrt iz HEP-ove studije hidroelektrane

Samo ću podsjetiti na materijale od Elektroprojekta d.d. Zagreb od 18. srpnja 2018. godine, u kojemu su prezentirane koristi od izgradnje, kao i negativni utjecaji od izgradnje.

Koristi – doprinos energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske, smanjenje uvoza električne energije, smanjenje emisije CO2 i onečišćujućih plinova, povećano  zapošljavanje kapaciteta domaće industrije, posebno građevinskih kompanija, proizvođača elektroenergetskih postrojenja i opreme, cementne industrije itd., više od 80 posto udjela hrvatskih tvrtki u realizaciji projekta, mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina, urbanizacija okolnog prostora, izgradnja i uređenje nasipa (zaštita od poplava), poboljšanje cestovne infrastrukture – dva nova mosta, direktno zapošljavanje oko 60 novih i stalnih radnih mjesta, naknada jedinicama lokalne samouprave za zauzeće prostora (hidrorenta), nakon otplate stabilan i predvidljiv izvor prihoda/dobiti, doprinos bilanci ‘zelene energije’ Republike Hrvatske, povoljan vodni režim, 60 posto protoka u toplijem dijelu godine, niski proizvodni troškovi, učinkovit rad u kombinaciji s postojećim hidrocentralama.

Prekogranični utjecaj

Posebno želim istaknuti da je do danas na rijeci Dravi u Austriji izgrađeno 11 hidroelektrana snage 622 megavata, u Sloveniji osam hidroelektrana snage 575 megavata, a u Hrvatskoj tri hidroelektrane snage 246 MW.

Korektno je citirati i negativne utjecaje – promjena postojećeg vodnog režima i zauzeće prostora, u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu potrebno je procijeniti jesu li koristi od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 veće od negativnih utjecaja do kojih će doći zbog promijenjenih uvjeta za bilj ne i životinjske vrste na području od utjecaja zahvata, u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu također je potrebno sagledati važnost prekograničnih utjecaja, posebnu pozornost dati mjerama zaštite i ublažavanja od negativnih  utjecaja.

Zaključno, rođen sam u Legradu, odrastao uz Dravu i na Dravi te mislim da nisam „tele za vođenje“ kako bih nasjeo na podvalu, a za moje odrastanje i sentiment Drava je jučer, danas i sutra – život! – napisao je Julio Kuruc i zaključio kako ostaje otvoren za svaku raspravu.


Drava je jučer, danas i sutra – život! – napisao je Julio Kuruc

FOTO Arhiva, HEP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI