Za mene je Drava život, ali Molve 1 i 2 treba izgraditi

Podravski list profile
Rođen sam u Legradu, odrastao uz Dravu i na Dravi te mislim da nisam „tele za vođenje“ kako bih nasjeo na podvalu

Julio Kuruc, šef uprave Podravske banke, reagirao je pismom na našu temu iz prošlog broja o tome kako je stručna studija pokazala da bi planirane hidroelektrane Molve 1 i 2 imale negativan utjecaj na okoliš te je predloženo da se ne uvrste u županijski prostorni plan, kao i na izjavu biologa Gorana Šafareka „da su elektrane podvala“. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

– Drago mi je da je otvorena javna rasprava o (ne)mogućnosti izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Čitajući vaš prikaz strateške Studije utjecaja na okoliš, ispada tendenciozno i populistički pristup.

Javna rasprava

Točno – treba široka, ali i argumentirana rasprava, i to znanstvenika, eksperata i praktičara (s iskustvima uz dosad izgrađene hidroelektrane na Dravi). Citirati samo jedan ‘autoritet’ na području zaštite Drave, premalo je, te to prihvaćam kao početak javne, svestrane rasprave.

Otklanjam etiketu u citatu: ‘Katastrofalan  projekt Molve 1 i 2 od početka je bio podvala (sic!) i HEP-a i županijske vlasti. Išlo se pridobiti javnost na bajke o gospodarskim koristima, kako neće biti nikakvog utjecaja na okoliš. Pokušalo se javnost dobiti pričom o  protočnoj hidroelektrani, no u stvari je to ogromna ravna kanalčina umjetnih zemljanih ili betonskih obala.’

Idejni nacrt iz HEP-ove studije hidroelektrane

Samo ću podsjetiti na materijale od Elektroprojekta d.d. Zagreb od 18. srpnja 2018. godine, u kojemu su prezentirane koristi od izgradnje, kao i negativni utjecaji od izgradnje.

Koristi – doprinos energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske, smanjenje uvoza električne energije, smanjenje emisije CO2 i onečišćujućih plinova, povećano  zapošljavanje kapaciteta domaće industrije, posebno građevinskih kompanija, proizvođača elektroenergetskih postrojenja i opreme, cementne industrije itd., više od 80 posto udjela hrvatskih tvrtki u realizaciji projekta, mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina, urbanizacija okolnog prostora, izgradnja i uređenje nasipa (zaštita od poplava), poboljšanje cestovne infrastrukture – dva nova mosta, direktno zapošljavanje oko 60 novih i stalnih radnih mjesta, naknada jedinicama lokalne samouprave za zauzeće prostora (hidrorenta), nakon otplate stabilan i predvidljiv izvor prihoda/dobiti, doprinos bilanci ‘zelene energije’ Republike Hrvatske, povoljan vodni režim, 60 posto protoka u toplijem dijelu godine, niski proizvodni troškovi, učinkovit rad u kombinaciji s postojećim hidrocentralama.

Prekogranični utjecaj

Posebno želim istaknuti da je do danas na rijeci Dravi u Austriji izgrađeno 11 hidroelektrana snage 622 megavata, u Sloveniji osam hidroelektrana snage 575 megavata, a u Hrvatskoj tri hidroelektrane snage 246 MW.

Korektno je citirati i negativne utjecaje – promjena postojećeg vodnog režima i zauzeće prostora, u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu potrebno je procijeniti jesu li koristi od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 veće od negativnih utjecaja do kojih će doći zbog promijenjenih uvjeta za bilj ne i životinjske vrste na području od utjecaja zahvata, u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu također je potrebno sagledati važnost prekograničnih utjecaja, posebnu pozornost dati mjerama zaštite i ublažavanja od negativnih  utjecaja.

Zaključno, rođen sam u Legradu, odrastao uz Dravu i na Dravi te mislim da nisam „tele za vođenje“ kako bih nasjeo na podvalu, a za moje odrastanje i sentiment Drava je jučer, danas i sutra – život! – napisao je Julio Kuruc i zaključio kako ostaje otvoren za svaku raspravu.


Drava je jučer, danas i sutra – život! – napisao je Julio Kuruc

FOTO Arhiva, HEP

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti