POLICIJA IH PRONAŠLA Balavi razbojnici u gluho doba noći pretukli sirotu bakicu Elizabetu Riljko (91) i oteli joj 300 kuna

Upali su mi u kuću u gluho doba noći i počeli me tući. Pokušala sam im pobjeći, ali me jedan od njih primio, a drugi mi je mahao nožem ispred lica – ispričala nam je potresena Elizabeta Riljko


Autor: podravski.hr — 03.11.2017. / 9:10 Crna kronika

Elizabeta Riljko pokazuje nam ozljede od napada

Dvojica braće, 18-godišnjak i 16-godišnjak, u noći banula su u kuću Elizabete Riljko (91) iz Kozarevca, naselja na području Kloštra Podravskog kod Đurđevca, pretukli nemoćnu staricu i pod prijetnjom nožem ukrali joj 300 kuna.
Već sljedećeg dana uhićeni su i kazneno prijavljeni. Protiv starijeg napadača varaždinski su tužitelji u utorak na Županijskom sudu podignuli optužnicu, a njegovu mlađem bratu prijeti smještaj u ‘popravnom domu’.
“Okrivljenika se optužnicom tereti da je zajedno sa svojim maloljetnim bratom provalio u kuću 91-godišnje oštećenice i u spavaćoj sobi udarao je rukama po glavi i tijelu te joj mobitelom svijetlio u oči”, priopćili su tužitelji nakon podizanja optužnice.
Dodali su kako je 16-godišnji mladić, koji je zajedno s bratom sudjelovao u razbojništvu, nedužnoj starici prijetio kuhinjskim nožem i naredio joj da im preda novac. Kako je riječ o maloljetniku, protiv 16-godišnjaka vodi se odvojeni postupak na Županijskom sudu u Varaždinu u kojem su tužitelji nakon pripremnog ročišta još krajem kolovoza tražili da ga se smjesti u odgojnu ustanovu.
Sirota starica u gluho doba noći prvo se pokušala oduprijeti balavim razbojnicima koji su je trgnuli iz sna. No, u strahu za život i nakon teških prijetnji i batina, na kraju im je predala sav novac koji je imala kod sebe. Iako se radilo o tek 300 kuna, bilo je to sve što je bakica imala.
– Lopovi su razbili staklo na ulaznim vratima i to me probudilo. Odmah sam se digla iz kreveta, a oni su me počeli tući po rukama. Pokušala sam im pobjeći, ali me jedan od njih primio, a drugi mi je mahao nožem ispred lica – ispričala nam je potresena Elizabeta Riljko.

“Dvaput su me opljačkali i više ne spavam mirno. Drugi put me budu ubili”

Lica su razbojnici prekrili maramama pa ih baka Elizabeta nije mogla prepoznati. Kad im je dala novac, razbojnicu su pobjegli, a sirota starica ostala je dovoljno pribrana da pozove policiju.
– Odmah drugi dan ujutro policajci su pronašli drznike. Dobro je da im se nisam previše opirala jer su me mogli i ubiti. To bi sigurno učinili da im nisam dala novac jer su me prije toga nemilosrdno tukli – žalila se Elizabeta Riljko koja nam je otkrila kako je osam mjeseci prije ovog gnjusnog napada ostala bez 65.000 kuna životne ušteđevine.
Dvije su joj žene na prijevaru ukrale sav novac koji je imala. Uigrani ženski dvojac prvo je s njom obavio telefonski razgovor, a prevarantice su se predstavile kao bankarke koje provjeravaju lažne novčanice.
Kad im je 91-godišnja starica rekla da ima ušteđevinu, prevarantice su banule u njezinu kuću i uzele joj sve novčanice. Policija je 20-ak dana nakon prijevare uhitila prevarantice, no baka Elizabeta svejedno je ostala bez ušteđevine jer su kradljivice potrošile novac.
– Tad mi je srce htjelo pući od tuge i jada. Ostala sam u sekundi bez onoga za što sam radila i borila se cijeli život. Taj sam novac zaradila od prodaje stoke. Bojim se da lopovi opet ne dođu k meni i ne ubiju me i zbog toga više ne mogu mirno spavati – nakon krađe nam je rekla baka Elizabeta. (ke, db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA