Policija kaznila čak 767 vozača bicikala

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na području Policijske postaje Koprivnica prošle je godine ukradeno devet bicikala vrijednosti veće od tisuću kuna, od kojih su tri bicikla pronađena. U sklopu projekta Registracije bicikala, u 2019. u Policijskoj postaji Koprivnica registrirana su 263 bicikla.

Tijekom 2019. godine vozači bicikala sudjelovali su u 45 prometnih nesreća, od kojih je 33 bilo s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je 45 vozača bicikala, od kojih je 14 vozača bicikla teško ozlijeđeno, dok je 16 vozača bicikla lakše ozlijeđeno. Vozači bicikala svojim nepropisnim sudjelovanjem u prometu prouzročili su 26 prometnih nesreća, pri čemu je do njih najčešće došlo zbog nepropisnog uključivanja u promet (8). Alkoholiziranost biciklista često zna biti problem, pa je tako u 2019. godini na području koprivničke policijske postaje zbog viška promila sankcionirano 767 biciklista. Ukupno je zabilježeno 1808 prekršaja vozača bicikala. Osim alkohola, vozili su se bez upaljenih svjetala (284), nisu koristili reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili druge reflektirajuće oznake (258), nisu koristili biciklističke staze ili trake (209), nepropisno su se kretali kolnikom (125), te su nepropisno koristili mobitele i slične uređaje (47).

S toplijim danima sve je više biciklista na gradskim ulicama, a uskoro bi u upotrebu mogli i takozvani gradski bicikli iz BicKo sustava. Riječ je o prvom javnom servisu za prijevoz biciklima u Gradu Koprivnici, koji je svečano pušten u rad 18. rujna 2014. godine.

Bicko sustav u funkciji je više od pet godina, a u Komunalcu kažu kako su dosadašnji rezultati više nego zadovoljavajući. BicKo je dosad imao više od 1860 zadovoljnih korisnika, koji su bicikle koristili 77.553 puta.

Još nije poznato kad će javni bicikli opet biti na raspolaganju korisnicima, u Komunalcu kažu kako ovisi o vremenskim uvjetima. Valja istaknuti da je kod korisnika prošle godine zabilježena visoka razina brige za javne bicikle.

– Dosad, za razliku od prethodnih godina, štete na biciklima su zanemarive što govori o savjesnosti samih korisnika – rekla je Petra Bijač iz Komunalca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI