Policija na presici: S toplijim vremenom na ceste izlaze motociklisti, molimo za oprez

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U prostorijama PU koprivničko-križevačke održana je konferencija za medije na kojoj su iznijeti pokazatelji stanja sigurnosti prošlog mjeseca. Glasnogovornica Dijana Žagar rekla je kako su policajci zabilježili 86 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti za koja je prijavljeno 36 osoba. Ukupna je razriješenost 89,5 posto dok ukupna materijalna šteta počinjena kaznenim djelima iznosi 1,6 milijuna kuna.

– Zabilježena su 22 kaznena djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo organiziranog kriminaliteta, 34 na štetu djece i obitelji, 23 kaznenih djela zlouporabe droga, tri kaznena djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i tri kaznena djela sigurnosti prometa – rekla je Dijana Žagar i nastavila o problematici sigurnosti prometa u veljači.

Mirela Škvorc i Dijana Žagar

– U veljači je zabilježeno 49 prometnih nesreća. Nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama. U devet prometnih nesreća bilo je ozlijeđenih osoba, a u 40 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica. Nastradalo je 11 osoba. Teško su ozlijeđene tri osobe, a lakše osam. Pod utjecajem alkohola bilo je 13 sudionika prometnih nesreća, bočni sudar s 14 nesreća i slijetanje s ceste s devet nesreća najčešće su vrste prometnih nesreća – kazala je Dijana Žagar.

“U nadzoru cestovnog prometa policajci su utvrdili 1817 prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 176 vozača i 19 vozila, a oduzete su 92 vozačke dozvole. U prostorijama policije do otrježnjenja zadržano je 14 vozača, 23 je uhićeno i 17 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima. Zabilježena su 22 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih četiri prekršaja drskog ponašanja, dvije tučnjave, sedam svađa i vika, sedam prekršaja omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika i dva prekršaja davanja pića pijanim osobama. Prekršajno su prijavljene 22 osobe, od kojih pet povratnika.  Na ulici, trgu i drugom otvorenom javnom prostoru izvršen je jedan prekršaj i devet u ugostiteljskim objektima. Pet prekršaja izvršile su osobe pod utjecajem alkohola.Održano je 25 prijavljenih javnih okupljanja, na kojima je zabilježeno 11  protupravnih ponašanja. Zabilježena su 74 prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa, osim prometa i javnog reda i mira. Zabilježen je požar na prijevoznom sredstvu i pet na građevinskom objektu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 60.000 kuna. U veljači je zabilježeno 6.705 prijelaza putnika preko državne granice, od čega 3.460 domaćih i 3.245 stranaca. Tijekom veljače zabilježeno je 16 nezakonitih prelazaka državne granice” – priopćili su iz policije.

Mirela Škvorc, voditeljica policijskog odjela za sigurnost cestovnog prometa upozorila je sve na opasnosti koje vrebaju vozače motocikala i mopeda.

– Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta, poglavito viših dnevnih temperatura i sunčanog vremena, na prometnicama se pojavio i veći broj vozača mopeda i motocikala. Tijekom prva dva mjeseca ove godine zabilježena je jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao jedan, mladi vozač mopeda, koji je teško ozlijeđen. Nesreću je izazvao mladi vozač osobnog automobila nepropisnim kretanjem kolnikom, a nesreća je zabilježena na cesti između Đurđevca i Čepelovca – Čepelovac – podsjetila je Mirela Škvorc.

“Tijekom 2019. godine vozači motocikala sudjelovali su u 21 prometnoj nesreći od kojih u tri nesreće s poginulim osobama i 16 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovala su 23 motociklista (21 vozača i 2 putnika), od kojih su tri vozača motocikala smrtno stradala, teško je ozlijeđeno 10 vozača motocikala i jedan putnik na motociklu, dok je lakše ozlijeđeno pet vozača i jedan putnik na motociklu.  Najčešće vrste nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (5) i bočni sudar (6). Najčešće greške bile su brzina neprimjerena uvjetima (6) i oduzimanje prednosti prolaska (4). Vozači motocikala svojim kršenjem prometnih propisa (nepropisana brzina – 1, neprimjerena brzina – 6, nepropisno mimoilaženje – 1, nepropisno uključivanje u promet – 1, oduzimanje prednosti prolaska – 1, nepropisno kretanje kolnikom – 1,  iznenadna pojava opasnosti na cesti – 1, te ostale greške vozača – 1) prouzročili su 13 prometnih nesreća od kojih tri nesreće s poginulim motociklistima.  Po posljedicama prometnih nesreća (smrtno stradavanje vozača motocikala) ističu se Kamengradska ulica u Starigradu, Ulica kralja Tomislava u Kloštru Podravskom i Kuštani. Vozači mopeda sudjelovali su u četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovala su četiri vozača mopeda, od kojih je jedan vozač mopeda teško ozlijeđen, dok su tri vozača mopeda lakše ozlijeđena.

Vrste nesreća bili su slijetanje vozila sa ceste (2), nalet na domaću životinju i ostala vrsta nesreće. Nesreće su zabilježene radi brzine neprimjerene uvjetima, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, neočekivane pojave opasnosti na cesti i ostale greške vozača. Vozači mopeda su prouzročili tri prometne nesreće uslijed neprilagođene brzina, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i ostale greške vozača.

“U prometnim nesrećama zaštitnu kacigu koristilo je 100 posto vozača mopeda, 91 posto vozača i putnika na motociklu, dok nitko od malodobnih vozača bicikala nije koristio zaštitnu kacigu. Ukupno je svega 66 posto vozača i putnika koristilo zaštitnu kacigu, što je manje nego tijekom 2018. godine (2018. – 68 posto)” – priopćili su iz policije.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI