POLICIJA PRIOPĆILA Bivša ravnateljica bolnice i njezina zamjenica osumnjičene za zloporabe

Dr. Gordana Slavetić i Biljana Marković tijekom 2009. godine dobile su od Opće bolnice po 35.000 kuna za poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu


Autor: podravski.hr — 09.04.2013. / 8:40 Crna kronika

KOPRIVNICA – Bivša ravnateljica Opće bolnice u Koprivnici dr. Gordana Slavetić i njezina zamjenica za financije Biljana Marković i službeno su osumnjičene u ‘aferi magisterij’ u kojoj im je bolnica isplatila po 35.000 kuna za troškove poslijediplomskog studija. O istrazi u bolnici početkom godine prvi je izvijestio Podravski list.
Policija je danas priopćila kako je “zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv obje osumnjičenice podnesen poseban izvještaj Županijskom državnom odvjetništvu”. Bivšu ravnateljicu pak tereti se i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.
Prema policijskom priopćenju, osumnjičenice su kao odgovorne osobe u bolnici “povrijedile dužnost zaštite imovinskih interesa zdravstvene ustanove u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe”. Kako navode, bolnica im je tijekom 2009. godine isplatila po 35.000 kuna za specijalističko obrazovanje koje se počelo provoditi tijekom 2011. godine. Bivšoj ravnateljici školarinu za isto obrazovanje uplatila je i jedna tvrtka s područja Zagreba, kojoj je dr. Slavetić, sumnja policija, dostavila krivotvoreni račun fakulteta.
Trag bolničkog novca
Sve je počelo lani kad su inspektori HZZO-a proveli nadzor u Općoj bolnici u Koprivnici. Dio nadzora o poslijediplomskom studiju bivšoj ravnateljici i njezinoj zamjenici, kako se pričalo, bio je vezan uz anonimnu prijavu iz bolnice koja je stigla na adresu HZZO-a.
U revizorskom nalazu, koji je Podravski.hr dobio na uvid, piše kako su ravnateljica Slavetić i pomoćnica Marković iz bolničke blagajne podigli po 35.000 kuna gotovine za školarinu, ali nigdje nije bilo traga da je taj novac doista uplaćen fakultetu. Uz školarinu, bivše čelnice imale su pravo na putne troškove, dnevnice i slobodne dane u vrijeme predavanja, sve na račun bolnice.
Dr. Gordana Slavetić, koja je nakon što je razriješena dužnosti ravnateljice imenovana šeficom Hitnog bolničkog odjela, danas nije htjela komentirati policijske prijave. Podravskom listu početkom godine o tim optužbama bila je izjavila da ima svu potrebnu dokumentaciju.”Potvrdu o plaćanju imam i trag novca postoji”, navela je tada bivša ravnateljica.
Dr. Slavetić trebala je na lokalnim izborima biti HSS-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika. No, odjednom se povukla iz izborne utrke tumačeći to osobnim razlozima. Mediji su tada već spekulirali kako je odustala nakon što je policija počela provoditi istragu u ‘aferi magisterij’.
Do Biljane Marković do objave ovog teksta danas nismo uspeli doći, a njezina odvjetnica Ljiljana Jedvaj Peterlin zasad također ne može ništa komentirati. No, u reagiranju na članak objavljen u Podravskom listu bivša zamjenica bolničke ravnateljice u veljači ove godine putem odvjetničkog ureda priopćila je kako je 7. prosinca 2011. godine uplatila školarinu u iznosu od 35.000 kuna, a za uplatu posjeduje presliku uplatnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Uplatnica postoji
Kao zamjenica ravnateljice, upozorila je tada Biljana Marković, s Općom bolnicom 29. lipnja 2009. godine zaključila je ugovor o školovanju na poslijediplomskom studiju na Medicinskom fakultetu te je za potrebe studija stekla pravo na isplatu školarine u iznosu od 35.000 kuna za jednu godinu studija. Riječ je o međunarodnom studiju koji je trebao početi tijekom 2009. godine, ali početak je odgođen sve do jeseni 2011. godine.
“Što se tiče samog školovanja, sve obveze uredno sam izvršila, polazila sva predavanja, položila sve ispite, a 5. veljače 2013. prijavila i završni rad te sada očekujem poziv na obranu završnog rada čime ću uspješno okončati navedeni studij. Posebno ističem da sam u skladu s ugovorom o školovanju obvezna završiti studij u roku od dvije godine od početka akademske godine jer sam u protivnom obvezna vratiti Općoj bolnici školarinu u jednokratnom iznosu te sve što sam za vrijeme školovanja primila od bolnice, i to sa zateznom kamatom”, naglasila je tada Biljana Marković.
Izvještavaju: EMA GREGUREK I ROBERT MIHALJEVIĆ
Na fotografiji: Dr. Gordana Slavetić i Biljana Marković