Policija: Sumnjamo da je Kralj zbog Hangara 18 prevario banku za 7,5 milijuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mario Kralj (40), doznaje prvi Podravski list iz nekoliko izvora bliskih istrazi, osnivač i prvi čovjek negdašnjeg tehnološkog diva Hangara 18, nakon opširne krim-istrage koju su vodili Varaždinci, „zaradio“ je kaznenu prijavu jer je, navodi policija, na prijevaru dobio kredit od 7,5 milijuna kuna!

– Sumnjamo da je 40-godišnjak (policija ne navodi identitet) kao osoba ovlaštena za zastupanje trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, počinio kaznena djela Prijevara u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave – priopćila je varaždinska policija.

Kralj je, doznajemo, početkom ožujka 2019. godine predao zahtjev za realizacijom kratkoročnog revolving kredita u jednoj banci sa sjedištem u Zagrebu, a ugovor je otkazan pet mjeseci kasnije.

Financijski kolaps

– S ciljem da svojoj pravnoj osobi koju zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist, u službene ili poslovne isprave koje je priložio zahtjevu za kredit, i to ugovor o ustupu potraživanja, izvod otvorenih stavaka trgovačkog društva i poslovne račune, unio je neistinite podatke te svojim potpisom i službenim pečatom ovjerio takve isprave i uporabio ih kao prave – potvrdila je policija i navela kako je tako dobio kredit od 7,5 milijuna kuna.

U prijavi se navodi kako je navedena banka lažnim prikrivanjem i prikazivanjem činjenica dovedena u zabludu i oštećena za taj iznos, koji do danas nije vraćen.

Financijski kolaps Hangara 18 krenuo je, podsjetimo, potkraj srpnja lani kad je Kent banka krenula s blokadom zbog dugova. Računi su bili u blokadi mjesecima, trenutno su u predstečaju i kroz nekoliko mjeseci trebalo bi se znati što će presuditi brojni vjerovnici i kakva će biti sudbina kompanije.

Mario Kralj

U utorak je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru održano ročište na kojem je utvrđeno kako se radi o 158 vjerovnika i oko 190 milijuna dugova.

-Nitko se nije žalio kako sam čuo, a većinu smo potraživanja priznali. Međutim, važnije se ročište očekuje za pola godine kada bi trebalo biti glasovanje svih 158 vjerovnika o prihvaćaju nagodbe – rekao je Mario Kralj za Jutarnji list i dodao kako neće raditi podjele među vjerovnicima te će prema svima izaći s jednakim uvjetima otplate.

– Stalno s njima komuniciramo i zasad su svi zadovoljni – kazao je Kralj.

Dugove dakako ne mogu isplatiti iz svoje imovine koja je vrijedna nešto iznad 100 milijuna kuna, pa je jedini način opstanka kompanije da vjerovnici otpišu dobar dio potraživanja, a neke banke, neslužbeno doznajemo, tome nisu sklone.

– Jednostavno, previše i prebrzo smo rasli i investirali u razvoj i proizvode, u nove maloprodaje i ljude, a priljev novca i menadžment to nisu uspijevali pratiti – pokušao je objasniti Kralj u razgovoru za Podravski list i opovrgnuo priče da su na nedopušten način „rješavali“ dugove prema bankama.

Naveo je kako se ne boji da policijski istražitelji pokucaju na njegova vrata.

– Ne, nema nikakvog straha – rekao je tada za Podravski, a krim-istraga je pokazala kako je priča ipak nešto drukčija. Dodajmo i da se brendovi Hangara 18 i dalje prodaju u brojnim trgovinama.

Dužni čak i rukometnom klubu

Hangar 18, prema posljednjim podacima s Trgovačkog suda u Bjelovaru, najviše duguje bankama s više od 80 posto duga. Prva je Zagrebačka banka s 37 milijuna kuna potraživanja, a slijede Addiko 22 milijuna kuna, KentBank 19 milijuna kuna, PBZ 17 milijuna kuna, Sberbanka 14 milijun kuna, Raiffeisen 12,7 milijuna kuna. Nešto više od pet milijuna kuna od njih potražuje Porezna uprava i Hrvatski Telekom. Brojni su drugi kojima duguju poput medijskih i PR kuća, Tiska, Konzuma, nekoliko gradova, a čak su dužni i rukometnom klubu koji je nosio njihovo ime Noa – 60.000 kuna.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI