Policija upala u romsko naselje i privela dva kamatarska “bossa”

Pedesetak policajaca upalo je jutros oko šest sati u romsko naselje Piškorovec. Cilj su im kamatari, rak rana romskih zajednica, a u Piškorovcu ih ima nekoliko. One najveće, braću Kristijana i Mladena Ignaca prve su uhitili i priveli u PU međimursku, piše Jutarnji list, a prenosi eMedimurje .

Kako reporteri juranjeg doznaju iz naselja, akcija je izgledala “filmski“.

– Došli su s puno automobila, istrčali van i grupice od po nekoliko policajaca utrčale su svaka u jednu kuću. Većina ljudi je još spavala. Bio je baš kao na filmu – kaže za Jutarnji stanovnik naselja.

Policija je upala u naselje Piškorovec foto eMedimurje

Ovu akciju potvrdli su i u PU Međimurskoj akciju.

– Potvrđujemo kako pripadnici kriminalističke, interventne i temeljne policije u suradnji s ODO Čakovec provode kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja naselja Piškorovec zbog postojanja osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela “Lihvarski ugovor” iz članka 242. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona RH-e.

FOTO eMedimurje

Kamatari među Romima, poznato je, iskorištavaju siromaštvo sunarodnjaka koji od njih posuđuju novac, a koji onda vraćaju uz ogromne kamate, nerijetko i 50 posto mjesečno. Ako preskoče ratu duga, kamatari postaju nasilni. Jedna od čestih metoda je, da uzimaju djecu dužnika koje šalju na cestu prositi. Svojim dnevnim zaradama vraćaju obiteljske dugove. Nerijetko i kradu, kako bi zaradili dovoljno i donijeli novac pa tako izbjegli batine, navodi Jutarnji list

Kad je 2019. godine u Međimurju organiziran prosvjed protiv lokalnih Roma zbog sve većeg i brutalnijeg nasilje prema ostalim stanovnicima Međimurja, zaključak je bio da u naseljima glavnu riječ vode lihvari i kamatari.

– Ni sami Romi to više ne mogu izdržati. Manja skupina koja uzima privilegije terorizira sve koji se muče radi vlastite egzistencije – rečeno je tada.

Okidač za prosvjed bilo je nekoliko ubojstava koja su zaredala u Međimurju i prestravila Međimurce, a Piškorovec je upravo središte iz kojeg proizlaze ti nemili događaji.

FOTO eMedimurje

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI