POLICIJSKA SAČEKUŠA Zagrepčanin uhićen dok je bušio cijev kod Đurđevca i u kanistre natakao vrijednu tekućinu

Osumnjičenika su na mjestu događaja uhitili policijski službenici, protiv njega je podnesena kaznena prijava i predan je u pritvor - priopćila je koprivnička policija


Autor: podravski.hr — 08.11.2017. / 8:46 Crna kronika

Ilustracija / Veće onečišćenje spriječeno je brzom intervencijom

Muškarac (53) sa zagrebačkog područja uhićen je tijekom noći u nesvakidašnjoj i vrlo opasnoj krađi plinskog kondenzata ili gazolina kod Đurđevca. Policajci su, kako doznajemo, lopova pričekali i uhvatili na djelu.
U klasičnoj sačekuši uhićen je s plastičnom cijevi kada je kondenzat točio u plastične spremnike, a otkriven je, kako se priča, nakon prijave građana koji su pronašli iskopanu rupu u zemlji.
“Osumnjičenika su na mjestu događaja uhitili policijski službenici, protiv njega je podnesena kaznena prijava i predan je pritvorskom nadzorniku”, priopćio je Dražen Laljek, glasnogovornik koprivničke policije.
Krađe plinskog kondenzata u Podravini prijašnjih su godina bile prilično česte. Posljednji takav slučaj policija je otkrila prije pet godina. Krajem listopada 2012. uhićena su dvojica lopova sa sisačkog područja kod kojih su najprije pronađeni alati za probijanje cjevovoda i spremnici za transport kondenzata. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su kondenzat krali na dva mjesta nedaleko od CPS-a Molve, kod Brezika i mjesta Batinske.
Kao i u slučaju kod Đurđevca, iskopali su rupu kako bi došli do cijevi, probili je i istakali plinski kondenzat čijom se preradom dobiva pogonsko gorivo.
Da je krađa plinskog kondenzata ili gazolina vrlo opasna, pokazuje tragedija koja se 2012. godine dogodila u garaži kod Ivanić Grada. U eksploziji teško je ozlijeđen jedan od osumnjičenih lopova (33).
Dvojica muškaraca ukrali su kondenzat iz obližnjeg cjevovoda kojeg su skladištili u garaži, a do eksplozije je došlo kad su kondenzat prebacivali iz vozila kojim su ga transportirali.
ŠTO JE GAZOLIN
Riječ je o tzv. primarnom benzinu koji nastaje kao nusprodukt prerade nafte, a izgledom i mirisom je vrlo sličan benzinu. Ima iznimno nizak oktanski broj, odnosno nisku energetsku vrijednost pa čist nije preporučljiv za motore.
Krađa gazolina, govore upućeni, odvijala se godinama iz INA-inih cjevovoda, i to u golemim količinama. Kradljivci su vrlo spretni u tome: na nekom nenaseljenom području izbuše cijev kojim plinski kondenzat teče, prikopčaju se na nju i potom pretaču u veće plastične spremnike.
Gazolin se u pravilu pomiješa s benzinom i potom se koristi kao pogonsko gorivo u vozilima. Ranije se sumnjalo da takav gazolin dospijeva i na neke benzinske postaje, no to nikad nije dokazano jer je teško ustanoviti njegovu prisutnost u pravom benzinu. (ke)
FOTO: ARHIVA