POLITIČKI REKET Poučak Bandićeva saborskog zastupnika – pišite lijepo o meni ili nema gradske love

Zašto Lackovića toliko žulja vijest da mu je supruga dobila posao u gradskoj knjižnici


Autor: podravski.hr — 30.01.2018. / 15:01 Aktualno

Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca

Bandićev saborski zastupnik, član Državnog sudbenog vijeća i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca Željko Lacković iznio je jučer teške optužbe na račun Podravskog lista i njegovih čelnih ljudi.
Ukratko, optužio nas je za medijski reket. Znate ono – novine traže lovu od političara koji dijele javni novac, a ako ne pristanu na ucjenu, onda te iste novine o njima, čuvarima javne blagajne, objavljuju sve najgore. Riječ je o vrlo ozbiljnim optužbama, pogotovo kad dolaze od nekog tko obnaša tako visoke i važne političke funkcije.
Povod je prilično banalan. Podravski je, naime, u ponedjeljak objavio da je Lackovićeva supruga dobila posao u đurđevačkoj gradskoj knjižnici, a glavni urednik – moja malenkost – komentar o tome u svojoj redovitoj kolumni. To je za stvarnog vladara Đurđevca i važnog kotača u Bandićevu klubu zastupnika u Saboru bio dovoljan povod da nas nimalo biranim riječima optuži da ga medijski reketarimo. Odnosno, da od njega kaznenim djelom iznuđujemo novac.
Da živimo u zemlji reda i pravne sigurnosti, Lackovića bismo sigurno tužili za klevetu i poslovnu štetu. Ovako, znamo da je to vjerojatno uzaludan posao. U zemlji u kojoj saborski zastupnik, koji je izabran na listi čovjeka optuženog za najteža kaznena djela, u Državnom sudbenom vijeću suodlučuje o karijerama sudaca i predsjednika sudskih institucija – a pritom je saborskim imunitetom zaštićen od kaznenog progona – to je već u startu bitka protiv vjetrenjača. Zato je jedino oružje koji nam još preostaje u toj borbi s rogatima – javna istina. Koja za Lacija nije nimalo ugodna.
Grmeći o medijskom reketarenju on, primjerice, kaže da je Podravskom listu iz gradskog proračuna za promidžbu i oglašavanje u šest godina isplaćeno 363.000 kuna. Prava je istina da je Podravski u tom razdoblju s Gradom ostvario promet od 280.000 kuna (bez PDV-a), a istodobno je u tih šest godina ukupan prihod naše izdavačke kuće iznosio 57 milijuna kuna. Promet s Đurđevcem, dakle, bio je tek 0,5 posto naših ukupnih prihoda. Lani u svibnju, uoči lokalnih izbora, Lacković kao gradonačelnik naprasno raskida ugovor s Podravskim listom. Povod? Nećete vjerovati, naša izdavačka kuća njemu osobno nije htjela dati ono što je ultimativno tražio – čak 90 posto rabata za izbornu kampanju. Da za vlastitu promidžbu plati 100 kuna, a da mu zauzvrat damo novinski prostor vrijedan 1000 kuna.

Njihov je problem da se Podravski list ne da reketariti i da će – za razliku od drugih lokalnih medija – objaviti kako je Lackovićeva supruga dobila posao u gradskoj knjižnici

I tu dolazimo do još jednog zanimljivog podatka. U četiri izborna ciklusa – dva parlamentarna i dva lokalna – Podravski list bio je najveći Lackovićev donator, a iznos tih donacija vjerojatno premašuje ukupan promet koji je naša izdavačka kuća ostvarila s Đurđevcem. Usput, Lacković nam još nije platio račun za promidžbu s posljednjih parlamentarnih izbora, na kojima je kao Bandićeva zamjena uspio uskočiti u Sabor.
Osim toga, valja napomenuti i kako je Lackovićev privatni odvjetnički ured punih deset godina, sve do 2015., zastupao naš list u brojnim sudskim parnicama. Na tome je uprihodio ukupno 230.000 kuna bez PDV-a. Pametnome dosta.
Reket? Da. Riječ je o klasičnom političkom reketu. Onom kojem je Podravski list izložen već godinama i koji ima jednoznačnu poruku – piši lijepo o nama ili nećeš dobiti ni kune. Kako, uostalom, drugačije opisati činjenicu da Đurđevac poslovno surađuje sa svim medijima (niti jedan nije objavio vijest o zapošljavanju supruge), osim s najjačim i najutjecajnijim – Podravskim. Da svoje oglase i natječaje objavljuju svugdje, osim tamo gdje bi ih vidjelo najviše ljudi. U dlaku isti obrazac političkog reketa primjenjuje, recimo, i županijska vlast koja godišnje na informiranje i medijsku promidžbu potroši – pazite sad – oko pola milijuna kuna. I znate li tko jedini već deset godina od toga nije vidio ni lipe? Slobodno zaključite, nećete fulati.
No, njihov je problem da se Podravski list ne da reketariti. Da će – za razliku od drugih lokalnih medija – objaviti kako je Lackovićeva supruga dobila posao u gradskoj knjižnici. I da će se jedini to usuditi nazvati pravim imenom. Učinit će to zato jer ima čvrst i iskren ‘poslovni ugovor’ sa svojim čitateljima koji će, kao i uvijek, dobro znati tko tu koga reketari.
Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista i portala Podravski.hr
FOTO: CROPIX