POLITIKA Je li pukao brak između Lackovića, Korena i Sobote? Evo što kažu insajderi iz HDZ-a i Mreže

Ostane li bez potpore Lackovićevih vijećnika, župan Darko Koren imat će vrlo tanku većinu u Županijskoj skupštini


Autor: podravski.hr — 29.09.2018. / 13:31 Aktualno

Više ne vlada idila između župana Darka Korena i Željka Lackovića

Nema govora o raskidu suradnje Željka Lackovića i partnera iz HDZ-a i Mreže koji čine stabilnu većinu u Županijskoj skupštini –  reklo nam je to proteklih dana nekoliko istaknutih političara iz navedenih stranaka.
Povod za sumnju u opstojnost velike koalicije dao je baš Lacković, koji je u nekoliko navrata pozvao na red svoje partnere. Najprije zbog nedavanja suglasnosti za Ured za izdavanje građevinskih dozvola u Đurđevcu, a potom i zbog brze ceste te referenduma o Piškornici kojeg taj saborski zastupnik, skupljajući potpise županijskih vijećnika, želi isprovocirati.
Jedan od HDZ-ovih dužnosnika kazao nam je kako ne vidi u Lackovićevim izjavama nikakvu konkretnu namjeru, nego tek „pipkanje terena“ da vidi dokle ide. „Možda želi posvaditi vrh HDZ-a, no teško, jer su i Sobota i Ljubić u dobrim odnosima“, rekao nam je kolega obojice dožupana.
No, ukoliko se iza Lackovićevih napada skriva nešto konkretnije bio bi to pravi test za HDZ, Mrežu i satelitske partnere koji bi bez njega imali tek tijesnu većinu u Skupštini, 21 vijećnika od ukupno 41. S Lackovićem ih imaju 27.
Župan Darko Koren pak ističe da pitanje hoće li Lackovićevi Nezavisni i dalje podržavati partnersku većinu u Županijskoj skupštini treba uputiti njemu.
– Nema razloga da nas ne podrži. Razlog njegove ljutnje leži u činjenici što Skupština nije dala suglasnost za Ured za izdavanje građevinskih dozvola u Đurđevcu. Za to se, po mojem mišljenju, ne bi trebao ljutiti – ističe Koren koji dodaje kako „svi zajedno trebaju raditi za dobrobit Đurđevca i Županije“.
– Pozivam Lackovića, ali i ostale saborske zastupnike te gradonačelnike da upravo tako i funkcioniramo – domeće Koren.
Željko Lacković „bockao“ je proteklih dana i predsjednika županijskog HDZ-a Darka Sobotu kojeg je nazvao „navodnim šefom stranke“. Sobota, pak, nije bio raspoložen za razgovor oko situacije s Lackovićem. No, zato je drugi dožupan iz redova HDZ-a Ratimir Ljubić, kojeg se u kuloarima spominje kao mogućeg nasljednika Sobote na čelu stranke, bio nedvosmislen:
– Ambicije za preuzimanje vrha stranke? Ja imam toliko posla na mjestu dožupana, još učim i hvatam konce i sve što želim raditi je ovo što radim sada. O drugim stvarima nemam vremena ni razmišljati – pojašnjava Ljubić koji smatra da Lacković ima pravo na svoje mišljenje te ne sumnja da će i dalje, kao i dosad, podržavati kvalitetne županijske projekte.
Lacković ističe kako nisu u koaliciji s HDZ-om i Mrežom te da podržavaju ono što smatraju korisnim i nužnim radi pomoći države.
– Nikad nismo vodili s Korenom i HDZ-om razgovore o koaliciji prije formiranja većine. Dakle, nije ugroženo ono što nije postojalo. Težimo korektnim odnosima sa svim strankama u Skupštini neovisno jesu li u poziciji ili opoziciji te želimo pozitivno utjecati na suradnju Županije i gradova sa središnjom vlasti – ustvrdio je Lacković. (ib)
FOTO: NIKOLA WOLF