Poljoprivredni radovi posvađali rođake: Davio ga pa napuhao 3,37 promila!

Bjelovarski Općinski sud ovih je dana rješavao nesvakidašnje nasilje u potkalničkom kraju. Željko (47) iz Bogačeva Riječkog osuđen je zbog nasrtaja na svog strica Ivana (64) na dvorištu njegove kuće u obližnjem Fodrovcu Riječkom. Pod utjecajem alkohola od gotovo nezamislivih 3,37 promila Željko je napao strica Ivana kojeg je rukama uhvatio za vrat i zatim ga šakom udario u lijevi obraz.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zakačili se oko posla

Da stvar bude gora, sukob se dogodio zbog banalnog razloga, nesuglasica oko obavljanja poljoprivrednih poslova. Kako bi se obranio od nasilnog nećaka, stric je uzeo metalni klin kojim se kopča traktorska prikolica i udario Željka po ruci. Zbog toga je i sam zajedno s nećakom Željkom nakon policijskog postupanja bio optužen za nasilje, no sud ga je oslobodio zato što je postupao u nužnoj obrani. Na kraju je osuđen samo nećak Željko i to s pet dana uvjetnog zatvora, a mora platiti i 200 kuna sudskih troškova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U svojoj obrani Željko je priznao krivnju i rekao sucu kako se sa stricem posvađao oko poljoprivrednih poslova. Njih dvojica, kako je objasnio, žive sami u svojim obiteljskim kućama i povremeno si pomažu u poljoprivrednim poslovima. Taj put došao je k stricu, a priznaje kako je bio “teže opijen”. No, rekao je kako ga je nakon što su se posvađali prvi napao stric Ivan tako da je uzeo metalni klin kojim se spaja traktor s prikolicom i njime da ga je udario po desnoj ruci.

Udario ga i u glavu

– Trenutak kasnije, iako stric nije imao namjeru dalje me napadati, odlučio sam mu uzvratiti na takvo njegovo neprimjereno nasilje i jednom sam ga udario šakom u lice. Naš sukob tada je prestao – kazao je okrivljeni Željko i demantirao optužbe policije da je strica uhvatio za vrat. Dodao je da je sa stricem nakon sukoba u iznimno dobrim i bliskim odnosima i da si i dalje međusobno pomažu. Suca je i uvjeravao kako između njih neće više dolaziti do ovakvih sukoba. Napadnuti stric Ivan bjelovarskom je sucu priznao kako je i on bio “etiliziran” te da su se posvađali “oko običnih životnih stvari”. No, optužio je nećaka da ga je prvi napao i to tako da ga je uhvatio rukama za vrat i počeo stiskati.

– Kako me neko vrijeme nije puštao, uspio sam uzeti u ruke metalni klin koji se zatekao pored mene u dvorištu. Nećaka sam udario po nadlaktici desne ruke kako bih ga time primorao da me pusti iz stiska, što je i učinio. Bacio sam klin, ali trenutak kasnije dodatno me je udario šakom pored lijevo oka i ozlijedio me – kazao je stric u svom iskazu.

MN: Stric se branio

Rekao je kako je postupao u nužnoj obrani i da je njegovo takvo ponašanje bilo dopušteno i zakonito zbog čega je porekao prekršaj koji su mu optužnim prijedlogom policijski službenici nakon postupanja stavili na teret. Bjelovarski sudac Ratko Laban prihvatio je njegov iskaz i obranu zaključujući kako se stric Ivan dopušteno branio od nasilnog nećaka Željka. Kako je Željko bio u teže opijenom stanju, zaključio je sudac, objektivno je moguće da se on niti ne sjeća što se zapravo dogodilo. Osim toga, Željko je i sam priznao da se zbog opijenosti ne može sjetiti i reproducirati sve detalje skoba. Zbog ozljeda na licu koje je zadobio stric Ivan, sudac je utvrdio kako je Željko jedini krivac za nasilje. Stric Ivan, zaključio je sudac, ne može se niti teretiti za prekoračenje nužne obrane zato što, dok je odbio napad nećaka, odmah je bacio metalni klin kojim ga je udario da ga prestane daviti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI