Poljoprivrednik koji je sakrio vozila od ovrhe: Tom odvjetniku ne dugujem ništa!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznati poljoprivrednik iz Đelekovca Dragutin Čižmak (56) zvani Ambasador prošli je tjedan zaradio optužnicu zbog kaznenog djela povrede tuđih prava za koje mu prijeti do godine dana zatvora. 

Kako su u srijedu priopćili tužitelji ne otkrivajući Čižmakov identitet, “okrivljenika se tereti da je od kolovoza 2017. do svibnja 2019. godine u Đelekovcu i Novigradu Podravskom, u cilju da spriječi provođenje sudskog rješenja o ovrsi radi naplate potraživanja odvjetničkog društva u iznosu većem od 170.000,00 kuna, odvezao na nepoznato mjesto i tako sakrio svoja dva osobna automobila, pet priključnih vozila, traktor i radni stroj”. Tužitelji su naveli kako okrivljenog terete da je na opisani način spriječio namirenje potraživanja odvjetničkog društva prodajom vozila u ovršnom postupku.

Dragutin Čižmak Ambasador

– Tom odvjetniku ne dugujem ništa. Imam za to papire i budem to dokazao, a moj jedini grijeh je to što na tužiteljstvo, kada sam bio pozvan, nisam donio dokaz da sam platio. Sada ga imam. Taj odvjetnik je 2012. godine bio u cijelosti isplaćen, a 2014. godine je presudom suca Alena Goluba izgubio sud. Nakon toga bez mog je znanja napravio tako da je pokrenuo ovrhu protiv mene, a znao je da ne živim na adresi u Koprivnici koja je bila navedena i to je rješenje postalo pravomoćno. Postavljam pitanje kako je moguće da zbog duga od 170.000 kuna netko može ovršiti cijelu imovinu, aute, strojeve, kombajne vrijedne 2,7 milijuna kuna? Došlo je vrijeme da i ja progovorim o nečemu. U 10-11 godina svako malo sam optužen. Ušao sam u 100 hektara državne zemlje. Pitam ja je li to veći zločin ili je veći zločin da ta zemlja bude pusta i neobrađena. I još imam puno toga za reći – samo je dijelom otvorio dušu poznati poljoprivrednik Dragutin Čižmak.

– Mene nije sram otići na sud. Samo mogu reći da ja nemam strojeve da bih ih sakrio pred nekim, već ih imam da bih radio – završio je svoju misao Ambasador.

Zaista, slučajem Dragutina Čižmaka Ambasadora tužitelji su se dosta bavili proteklih godina i to najviše zbog smetanja tuđeg posjeda – državne zemlje. Protiv njega je dovršeno ili otvoreno desetak takvih tužbi u kojima je presuđeno protiv njega.  U posljednjoj, javno objavljenoj presudi na Općinskom sudu, zbog višestrukog smetanja državnog zemljišta u Kuzmincu u općini Rasinja Dragutinu Čižmaku je zabranjeno smetanje posjeda i naređeno da mora platiti 2000 kuna troškova. Čižmak je prema presudi ušao u državno zemljište i obrađivao ga premda nije imao sklopljen ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o korištenju državnog zemljišta.

Pravdao se da nije znao kako je njegov prijatelj koji ga je zamolio za pomoć izgubio pravo korištenja tog zemljišta, no unatoč svemu inspekcijskim je nadzorom utvrđeno kako je to zemljište svejedno obrađivano, posađen i obran kukuruz te posijana pšenica. Takvih je predmeta protiv Ambasadora, uvjeravaju nas tužitelji, dovršeno ili otvoreno barem desetak.

FOTO Podravski list / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI