Poludnevni boravak u školama: Zapeo projekt roditelji nemaju gdje s djecom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U prošloj školskoj godini roditelji učenika osnovnih škola ispunjavali su anketu u kojoj su mogli iskazati interes za poludnevni boravak djeteta u školi prije početka ili nakon kraja nastave.

I dok su pojedini roditelji ovu vijest jedva dočekali jer bi im to riješilo problem boravka djeteta do njihova dolaska s posla, ipak se projekt poludnevnog boravka pod nazivom ‘Igraj se i uči’ neće tako skoro početi provoditi. Prema prikupljenim podacima u gradu Koprivnici, iskazana je potreba da se osigura usluga produženog boravka za 182 djece nižih razreda. Za potrebe pružanja navedene usluge potrebno je prilagoditi prostorne uvjete u školama kao i osigurati dodatno zapošljavanje minimalno 16 ljudi.

– Grad Koprivnica je, temeljem najave za raspisivanje natječaja za pružanje usluge produženog boravka „Igraj se i uči“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s osnovnim školama kojima je osnivač, napravio anketu u svrhu prikupljanja podatka za pripremu prijave na natječaj. Odrađene su sve pripremne radnje kako bismo se prijavili na natječaj kojim bi se osigurala financijska sredstva za pružanje usluge u našim škola. Nadležno Ministarstvo trebalo je u prvoj polovici 2019. godine raspisati navedeni natječaj, međutim sa žaljenjem ističemo kako natječaj još uvijek nije raspisan niti raspolažemo informacijama kada će biti – kažu u Gradu Koprivnici.

Za objašnjenje zašto se još nije krenulo s ovim projektom upitali smo i nadležno ministarstvo, no niti oni nisu sigurni kad će raspisati natječaj.

– Poziv je planiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. unutar kojeg se već provodi Poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. U okviru provedbe mjera demografske politike, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastoji doprinijeti boljem povezivanju različitih usluga poput socijalnih i obrazovnih, zagovarajući da i odgojno-obrazovne ustanove doprinose socijalnoj uključenosti djece i članova njihovih obitelji. Preduvjet za objavu Poziva „Igraj se i uči“ odobrenje je izmjene Operativnog programa od strane Europske komisije. Predmetni Poziv bit će objavljen po završetku postupka odobrenja izmjena, koji je u tijeku – rekli su u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI