Pomiče se cijeli brijeg, ljudi strahuju za sigurnost

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Već druga obiteljska kuća u Vinogradima Ludbreškim u opasnosti je zbog klizišta. Nakon što je popucala kuća obitelji Pokos, još jedna obitelj strahuje za svoje vlasništvo u prigradskom naselju u kojem su, kako je i logično zbog konfiguracije tla, klizišta najintenzivnija. Radi se o kući obitelji Kraljić u Mirnoj ulici, ne tako daleko od kuće obitelji Pokos u predjelu Vinogradec.

Iako tragovi na kući obitelji Kraljić još nisu vidljivi, itekako su vidljive promjene na zemljištu oko kuća koje se vrlo brzo šire i prema samom objektu.

Naime, u posljednje dvije godine vrt u vlasništvu obitelji Kraljić u potpunosti se deformirao, a od ravnih ploha nastala su udubljenja. Također, na nekoliko mjesta vidljiva su puknuća i udubljenja na zemljanoj plohi, što upućuje da se cijeli brijeg na kojem je kuća obitelji Kraljić, ali i drugih stanovnika Mirne ulice, polagano pomiče.

– Najintenzivnije su promjene u posljednje dvije godine. Tada se zemlja počela vrlo brzo pomicati. Naš je vrt ne tako davno desetak metara od kuća bio ravan, a sada se radi o nizbrdici. Konfiguracija zemlje u potpunosti se mijenja i vrlo smo zabrinuti za našu imovinu  i sigurnost – objasnila je Kristina Kraljić, mještanka Mirne ulice.

Što je točno razlog ovih promjena ne zna se, ali jedno je sigurno, da će biti potrebni vrlo veliki zahvati u prirodi da se one zaustave.

– Više ne znam što da mislim. Izgleda mi da je najintenzivnije pomicanje počelo kad se i podnožju našeg brijega vadila zemlja za sanaciju Meke. U gradu mi govore da to nema veze jedno s drugima, ali podudarnost je prevelika. Tada se tamo izvadilo mnogo zemlje – rekla je Kristina Kraljić, koja je dodala da je podnijela zahtjev u Gradsku upravu za odštetu zbog nastale štete, ali povratnih informacija nema.

Ono što je sigurno i što smo mogli vidjeti i sami kada smo prošetali brijegom u Mirnoj ulici, vidljivo je da su promjene na zemlji intenzivne. Spomenuto pomicanje čitavih zemljanih ploha u potpunosti je iskrivilo stupove na tamošnjim vinogradima, a na mjestima se vide procijepi u zemlji viši od pola metra.

Brijeg na kojem se nalazi Mirna ulica počeo je pomalo propadati, a promjene su sve vidljivije prema dnu brijega. No, ono što je izrazito zabrinjavajuće, ulegnuća na zemlji došla su netom do obiteljskih kuća, posebice obitelji Kraljić koja je zadnja na spomenutom brijegu. Ovo je klizište na prvi pogled možda i intenzivnije od onog koje je oštetilo kuću obitelji Pokos.

U gradskoj upravi kažu da su klizišta prirodna pojava, a ozbiljnost problema nekoliko puta potvrdio je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik. Ipak, najveći je problem veličina zahvata koji je potreban da bi se klizanje zemlje zaustavilo. Budući da se radi o pomicanju cijelih brežuljaka, zahvat kojim bi se saniralo ovo klizište izrazito je kompliciran i samim time i zahtjevan.

Grad Ludbreg od Hrvatskih voda nedavno je dobio bespovratna sredstva u iznosu od 73.000 kuna, što je polovica iznosa za izradu projekte dokumentacije. Naravno, po izradi projekta Grad će opet trebati izdašnu financijsku pomoć za provedbu samih radova na klizištima u Vinogradima Ludbreškim. Međutim, ostaje pitanje hoće li se i kad to dogoditi, a obitelj Kraljić i druge kuće pogođene ovim klizištima svakodnevno strepe za svoje vlasništvo i sigurnost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI