Pomoć Petrinji: Odjeće i hrane za sada ima dovoljno, nedostaju higijenske potrepštine, oprema za zaštitu i novac

Danas je u gradskoj Vijećnici održana izvanredna konferencija za medije povodom potresa i potrebne pomoći za Petrinju, Glinu, Sisak i okolna mjesta.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio se svima na pomoći te je zamolio građane da ne odlaze samoinicijativno prema Petrinji jer se na cestama i u gradu stvaraju gužve koje zapravo otežavaju pomoć stručnim volonterima Crvenog križa, liječnicima i vatrogascima. Naglasio je da, iako je pomoć vrlo važna, ona mora biti organizirana kako bi bila učinkovita.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev naglasila je kako pristiže jako puno odjeće koja ljudima u ovom trenu zapravo i nije potrebna.

“Pozivam sugrađane koji žele donirati da se ravnaju prema našem popisu na stranici Crvenoga križa.”

“Trenutne informacije s terena govore da odjeće i hrane ima dovoljno. Ono što mi želimo istaknuti i napomenuti jest da će ta pomoć još danima biti potrebna na potresom pogođenom području tako da će zapravo u narednim danima, ako ne i mjesecima, biti potrebna naša solidarnost s tamošnjim građanima. Sada je svojevrsna navala humanitarne pomoći koja se naprosto niti može odvesti tamo niti oni to sve mogu prihvatiti odjednom. Mi ćemo prikupiti ono što možemo prikupiti i uskladištiti ono što možemo te poslati kada se za to ukaže potreba”, rekla je Sočev te dodala da je najjednostavniji način za pomoći u ovom trenu uplatiti novce putem žiro-računa.

“Ukoliko naši sugrađani žele donirati mi ćemo prvenstveno prikupljati prehrambene namirnice, higijenske potrepštine i opremu za osobnu zaštitu, dezinfekcijska sredstva i slično. Pozivam sugrađane koji žele donirati nešto od toga da se ravnaju prema našem popisu jer za sada ne trebamo odjeću i deke pa to nećemo prikupljati”, naglasila je Sočev te dodala da će se donacije prikupljati u prostoru nekadašnjeg restorana u Kampusu, danas od 12 do 16 sati, sutra od 10 do 12 sati i nakon toga će se daljnji raspored objaviti.

Ovdje možete pronaći popis potrebnih stvari koje možete donirati te broj žiro-računa na koji možete uplatiti donacije.

Dodala je i da volontera u ovom trenutku ima dovoljno, ali da će pomoć u ovim područjima još dugo biti potrebna te da će svi biti u mogućnosti sudjelovati i pomoći kada se za to ukaže potreba.

Sočev je još jednom ponovila da bi bilo dobro da svatko od nas ima pripremljen ruksak s osnovnim potrepštinama u slučaju ponovnog jačeg potresa, a što bi on sve trebao sadržavati možete pogledati ovdje.

Zbog seljenja brojnih pacijenata iz pogođenih područja u zagrebačke bolnice tamo je i povećana potreba za krvlju. Nažalost, u Koprivnici u ovom trenu ne možete darivati krv, ali tko god je u mogućnosti to može učiniti u Zagrebu u Petrovoj 3.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI