POMOĆ RODITELJIMA: Od jeseni stipendiraju učenike i traže dadilju za najmlađe

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Legrad od jeseni uvodi i stipendije za učenike. Odlučili su to općinski vijećnici na sjednici u ponedjeljak, a odluku nam je obrazložio općinski načelnik Ivan Sabolić.

– Osnovna škola dala je inicijativu, budući da su neki učenici slabijeg imovinskog stanja, no bilo je i upita od strane same djece – kazao je Sabolić.

Općina je u proračunu za ovu godinu već za tu namjenu osigurala 30 tisuća kuna, ali sam model stipendiranja još nije poznat. Općinski upravni odjel napravit će prijedlog pravilnika, o kojem će raspravljati vijećnici na idućoj sjednici. Poznato je tek da bi se stipendiranje počelo provoditi od iduće školske godine, dakle, od rujna.

– Vijećnici su dali prijedlog da se stipendiraju učenici slabijeg imovinskog stanja s 200 kuna, a oni smješteni u učeničkim domovima s nešto više, no sve će ovisiti o broju prijava učenika – objasnio je Ivan Sabolić, koji nije želio izlaziti s bilo kakvim brojkama, budući da još nisu ni gotovi upisi u srednje škole.

Inače, Općina već stipendira 11 studenata s 500 kuna mjesečno i za tu namjenu godišnje izdvaja 60-ak tisuća kuna.  S druge pak strane, pojavio se problem sa smještajem najmlađih Legrađana. Naime, upisi u legradski Dječji vrtić Dabrić pokazali su da ondje nema mjesta za svu djecu koja bi ga željela pohađati, pa će Općina, ako se ne nađe neko rješenje i ako roditelji budu zainteresirani, sufinancirati smještaj te djece u drugim vrtićima. U iduću pedagošku godinu upisano je devet mališana, a troje je ostalo na listi čekanja. Riječ je o mališanima starijima od tri godine. No, vrtić Dabrić nema jaslice, a potreba je sve više, pa je Općina doskočila i tom problemu.

– Sufinancirali bismo rad jedne dadilje. Koliko znamo, na području općine nema takve osobe, ali voljeli bismo da jedna završi tečaj i otvori obrt. Ondje bi se smjestili svi mališani koji za to imaju potrebe. Zasad je bilo pet upita za djecu jasličkog uzrasta, uz još ovo troje koje je ostalo neupisano u vrtić. Vjerujemo da još ima interesa za upise i jedan takav obrt bio bi rješenje svih problema sa smještajem – zaključio je Ivan Sabolić.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI