Ponekad zaboravite zašto ste došli baš tu ili što morate kupiti u trgovini?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tranzitorna (prolazna) globalna amnezija je iznenadna, kratkotrajna epizoda gubitka memorije. Iako se smatra da je puno rjeđa od moždanog udara, bolesnici s takvom kliničkom slikom često se javljaju u hitnu neurološku ambulantu.

S obzirom na to da ta epizoda kratko traje, najčešće nekoliko sati, bolesnici ponekad sami dođu na pregled i opišu navedeno stanje, iako češće budu u pratnji članova obitelji koju su izuzetno uplašeni „ponašanjem“ bolesnika. Tijekom epizode tranzitorne globalne amnezije bolesnik se ne sjeća što se neposredno prije dogodilo, kako se našao na nekom mjestu, što treba raditi i često ponavlja ista pitanja unatoč tome što mu je netko prethodno odgovorio.

Ta pitanja su obično tipa „Zašto sam ja došao ovdje?“ ili „Što radim ovdje?„ Obično se javlja u srednjoj ili starijoj dobi. Karakteristika tranzitorne globalne amnezije je da bolesnik zna tko je i bez problema prepoznajete ljude koje dobro poznaje. S vremenom tegobe regrediraju, obično traje od nekoliko sati do najduže jednog dana,  neki bolesnici se postepeno prisjećaju događaja i okolnosti dok u nekih bolesnika ostaje trajna rupa u sjećanju.

Iako izgleda zastrašujuće, ne radi se o ozbiljnom poremećaju. Bitno je da ti bolesnici nemaju neki drugi neurološki poremećaj poput gubitka svijesti, slabosti jedne strane tijela, smetnje govora… Također, bitan je podatak o eventualno prisutnom febrilnom stanju. Uzrok nastanka tog neurološkog poremećaja nije sasvim jasan. Mišljenja da se radi o prolaznom poremećaju cirkulacije ili o vrsti epileptičkog napadaja danas su odbačena. Ako bolesnik dođe u hitnu neurološku ambulantu po detaljnom neurološkom pregledu učinit će s neuroradiološka obrada. Tranzitorna globalna amnezija vrlo se rijetko ponavlja u istog bolesnika.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI