Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poništena višemilijunska presuda: Ostaje li Nova Natura bez državne potpore?

Država, barem zasad, ipak neće morati tvrtki Nova Natura u vlasništvu Mirka Ervačića, koji je kupio pogone posrnule đurđevačke Nature Agro, isplatiti odštetu od 36,5 milijuna kuna zbog ukidanja potpore koju je Ervačićeva tvrtka trebala dobiti iz fonda Europske unije. Visoki trgovački sud usvojio je žalbu varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva i ukinuo presudu Trgovačkog suda u Varaždinu prema kojoj je država tvrtki Nova Natura trebala isplatiti 36,5 milijuna kuna s pripadajućom kamatom. Novom odlukom Trgovački sud u Varaždinu dužan je ponovno provesti postupak i pravilno utvrditi bitne činjenice i donijeti novu zakonski osnovanu odluku.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podsjetimo, prije šest godina Europska komisija stopirala je isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u sklopu Mjere 4 u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Tako je Mirko Ervačić, vlasnik moćne Osatina grupe koja je kupila pogone posrnule đurđevačke Nature Agro, ostao bez dijela potpora iz fonda Europske unije koje je dobio na natječaju Ministarstva poljoprivrede u sazivu SDP-ove Vlade za ulaganja u pogone u Đurđevcu te Semeljcima, sjedištu Osatina grupe.

U nalazu revizije koji je potpisala Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata SDP-ova ministra Tihomira Jakovine. Nadzor je Europska komisija aktivirala zbog ozbiljnih sumnji u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi su projekti potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu.

Tri tvrtke u vlasništvu Mirka Ervačića, Osatina grupa, Nova Natura i Vego Plantis, u sklopu Mjere 4 zajedno su trebale dobiti 110,5 milijuna kuna. Europska komisija očitovala se da su za Ervačićeve tvrtke, uz nepoštivanje odredbe o povezanim poduzećima, umjetno stvoreni uvjeti za dodjelu potpora. Također, Ervačić je naknadno za direktore tvrtki imenovao osobe mlađe od 40 godina kako bi zadovoljio i uvjet mladog poljoprivrednika.

Na kraju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi ukinula potporu za Ervačićevu tvrtku Nova Natura. Potpora od 36,5 milijuna kuna bila je namijenjena za   povećanje proizvodnje jabuka s 50 na 90 hektara te proširenje kapaciteta hladnjače s 3100 na 9000 tona.

Rekonstrukcija hladnjače obuhvatila je i izgradnju pogona za proizvodnju soka od jabuke, a kako je Ervačić svejedno realizirao investiciju, odlučio je tužiti državu i Trgovački sud u Varaždinu donio je presudu u njegovu korist. No, nakon žalbe varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva Visoki trgovački sud pronašao je propuste u donošenju presude pa je postupak vraćen na ponovno razmatranje i donošenje nove presude.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI