PONOĆNA DRAMA Obitelj se posvađala jer im je kuća pod ovrhom. Onda je gazda Vlado na stol stavio ručnu bombu i povukao osigurač…

Kad sam mu nakon dolaska policije prigovorila zbog ponašanja, on mi je samo rekao "prvi april" - izjavila je supruga


Autor: podravski.hr — 10.10.2018. / 14:07 Crna kronika

Ilustracija / Policija utvrđuje sve okolnosti tragedije

Vlado (59) osuđen je na 11 mjeseci uvjetnog zatvora jer je ukućanima zaprijetio bezopasnom školskom bombom, a policija je poslije u pretresu kuće pronašla dvije nelegalne vojne puške i hrpu streljiva. A sve je počelo naizgled bezazlenom obiteljskom svađom.
Kako je naveo Općinski sud, Vlado je nešto iza ponoći “u dnevnom boravku obiteljske kuće zatražio da svi članovi obitelji sjednu za stol kako bi razgovarali o financijskoj situaciji, pa kada ga sin, kći, njezin dečko, supruga i šogorica nisu poslušali, u nakani da ih ustraši uzeo školsku ručnu bombu iz koje je izvadio osigurač i svima rekao da će je aktivirati ukoliko ne sjednu za stol, a kojim postupanjem je kod imenovanih izazvao opravdan osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost obzirom da nisu znali da se radi o lažnoj bombi, zbog čega su sin, kći i njezin dečko pobjegli iz kuće”.
Vladina supruga Iva posvjedočila je kako su se oni posvađali u dnevnom boravku, ali njezin muž nije sudjelovao u toj svađi.
– Ali, u jednom trenutku došao je s bombom i rekao nam “jel bu dosta sada te svađe”. Prepala sam se zbog djece koja su doživjela veliki šok. Djeca su u strahu pobjegla kroz prozor i pozvala policiju, dok sam ja sa sestrom ostala u kući. Policija je kasnije rekla da je to školska bomba. Ja sam mu prigovorila zbog ponašanja, na što je on samo rekao “prvi april”. Nikad prije ovoga nije izvadio oružje, niti je bio fizički nasilan. Sve se dogodilo zbog financijskih problema jer nam je kuća pod ovrhom. Prije dolaska policije bombu je bacio u vrt – prisjetila se gospođa Iva.
Dečko Vladine kćeri svjedočio je kako se njegova cura posvađala s majkom, vikale su, pa je Vlado, da bi smirio situaciju, uzeo bombu i rekao im da se smire, ali nikome nije prijetio.
– Ja i brat moje cure skočili smo kroz prozor od straha – rekao je tijekom suđenja.
Policija je tijekom očevida u dvorištu kuće pronašla školsku bombu, a na balkonu i u garaži dvije vojne puške te više komada streljiva. Vlado je hrvatski branitelj i višestruko odlikovan zbog sudjelovanja u vojnim akcijama tijekom Domovinskog rata. Obitelj, inače, živi u Zagorju. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA