PONOĆNA POTJERA Josip golfom pokušao pobjeći patroli granične policije. Kaže da to nije bio on

Kad se činilo da će ga sustići, Josip je naglo skrenuo desno u ulični odvojak i nastavio 'pičiti'


Autor: podravski.hr — 24.04.2018. / 12:12 Crna kronika

Ilustracija / Filmska potjera za neposlušnim vozačem

Josip (27) svojim je golfom oko ponoći pokušao zbrisati postaji koprivničke granične policije, ali nije uspio. Osuđen je zbog toga na Prekršajnom sudu u Koprivnici i mora platiti 4600 kuna kazne za više prekršaja.
Bila je to prava ponoćna filmska potjera. Josip se, kao i obično, vozio lokalnim cestama u Ferdinandovcu, mjestu blizu Đurđevca i granice s Mađarskom. U jednom trenu iza njega se stvorilo vozilo postaje granične policije te mu rotirkama i sirenom dalo znak da se zaustavi. I tu počinju nevolje.
Golf se potom zaustavio i činilo se kako vozač poštuje policijsku signalizaciju. No, kad je policajac počeo izlaziti iz automobila kako bi obavio rutinsku kontrolu, Josip je – kak’ se veli – odjednom stisnuo gas do daske. Kotači golfa su proklizali, uskovitlala se prašina, a vozilo je jurnulo prometnicom.
Policajci su odmah krenuli za njim. Kad se činilo da će ga sustići, Josip je naglo skrenuo desno u ulični odvojak u središtu Ferdinandovca i nastavio ‘pičiti’. I to posred ceste, kako ga ne bi mogli prestići.
Na kraju je bijeg svejedno završio neslavno, pa je podravski ‘mad max’ zaradio policijsku prijavu, premda se vadio kako te noći on uopće nije bio za upravljačem golfa. No, iz prijave i nepravomoćne presude nije jasno zbog čega je uopće pokušavao pobjeći policiji.
Prekršajni sud ustanovio je kako je Josip “kritične zgode upravljao golfom te nije postupio po znakovima koje daju ovlaštene službene osobe izraženim pomoću zvučne i svjetlosne signalizacije sa službenog vozila da zaustavi kretanje svojeg vozila, kao i da je izvršio zaustavljanje vozila i naglo krenuo podižući pri tom gornju granicu dopuštenog okretaja motora kojom prilikom je došlo do proklizavanja kotača na vozilu, a potom skrenuo desno u odvojak ulice, kojom prilikom nije dao desni pokazivač smjera upozoravajući druge sudionike u prometu u svojoj namjeri i nije se kretao desnom stranom kolnika uz desni rub”.
Policija je u prijavi navela “da je to bio upravo Josip kojeg i osobno poznaju iz prethodnih postupanja te kada isti nije postupio po znakovima kojeg su mu ovlaštene službene osobe dale da se zaustavi, nakon što je uočeno da je došlo do proklizavanja kotača”, krenuli su za njim.
“Navedena službena zabilješka policije je vjerodostojan dokaz o činjenicama koje se navode te joj je sud u cijelosti poklonio vjeru, slijedom čega se okrivljenikova obrana iznesena na Zapisnik o ispitivanju osumnjičenika ukazuje neosnovanom te sud istu ocjenjuje i nevjerljivom, posebice kad se dovede u vezu sa iskazom svjedoka Siniše koji potvrđuje točnost navoda službene zabilješke da je predmetnim vozilom kritične zgode upravljao upravo Josip”, stoji u presudi.
FOTO: ILUSTRACIJA