PONOS HRVATSKE Toliko puta je u proteklih 50 godina dao krv da bi se dupkom napunila lijepa bačvica

Vodim se mišlju da je uvijek bolje pomoći nekome, nego da meni treba pomoć - veli Petar Rac iz Novigrada Podravskog


Autor: podravski.hr — 17.02.2019. / 14:44 Aktualno

Petar Rac nije ni znao da je u konkurenciji za nagradu Ponos Hrvatske

Petar Rac (68) iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade Ponos Hrvatske, i to zahvaljujući svojoj zadivljujućoj „karijeri“ dobrovoljnog darivatelja krvi. U pola stoljeća krv je dao više od 150 puta. S darivanjem ne misli stati sve dok ga bude služilo zdravlje i dok ne dosegne 70 godina, kada više neće moći dati krv.
– Sve je počelo kad sam još bio učenik. Prvi sam put krv dao s 18 godina i tako je krenulo. Vidio sam da to pomaže drugim ljudima, ali i meni i tako sam nastavio i u vojsci. Dobro mi je to došlo jer sam dobio slobodne dane. Kasnije sam otišao na brod i sedam i pol godina nisam uopće davao krv jer sam rijetko bio doma, a nakon što sam se zaposlio u Koprivnici, ponovno sam se vratio darivanju – kazao nam je Petar.
Krv daje minimalno triput godišnje.
– Iz početka se krv davala u bolnici i to je bilo, zapravo, najbolje jer sam mogao otići kad sam htio i kad mi je odgovaralo, a sad se moram prilagoditi rasporedu. No, nije mi to nikakav problem, odem do Koprivnice kad se tamo organiziraju akcije – veli on.
Kaže kako je još uvijek relativno zdrav, a darivanje krvi mu pomaže i u reguliranju krvnog tlaka.
– Jako je dobro što na taj način mogu i kontrolirati svoje zdravlje. Na primjer, kad sam krv davao još u bolnici, otkrili su da imam povišeni kolesterol, a to do tada nisam znao. Tada me pozvala liječnica i objasnila mi je o čemu se radi, tako da sam na vrijeme otkrio problem i krenuo ga rješavati – kazao je Petar.
Danas je u mirovini, trudi se živjeti što zdravije, a malo ga muči povišeni šećer.
– Sve ovisi o prehrani. Jedem sve, ali, naravno, izbjegavam tešku hranu. Slatko ne bih smio jesti, a to mi je najbolje. Moja supruga peče odlične kolače pa im ne mogu odoljeti. Onda me ukućani opominju da ne bih smio to jesti, ali kažem im: Za sjeme ne kanim ostati, što sam napravio, napravio sam i mogu valjda uživati u kolačima – našalio se Novigradec velikog srca.
Nagrada Ponos Hrvatske došla mu je iznenada jer uopće nije znao da je u konkurenciji.
– Kad su me nazvali organizatori i rekli mi da sam dobio nagradu, nisam mogao vjerovati. Jako sam ponosan, no krv nikad nisam darivao zbog nagrada ili novca, već da pomognem drugima – reći će Petar.
Zadovoljstvo mu je, kaže, što zna da njegova krv možda spašava živote, a već je toliko godina u tome da je to postalo i način života.
– Uvijek se trudim pomoći koliko mogu i vodim se mišlju da je uvijek bolje pomoći nekome, nego da meni treba pomoć. Imam prijatelja koji mi uvijek kaže kako bi se lijepa bačvica napunila kad se zbroji koliko sam litara krvi dao. Uvijek govorim, dokle god ću moći davati, to ću i raditi – veli Petar Rac i domeće kako je ponosan na sina, koji sa svojih 45 godina ima već 75 davanja krvi. (sm)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC