POPIS IZNENADIO Zbog financijske krize u Agrokoru dvije su koprivničke tvrtke mnogo zabrinutije od Podravke

Konzum je svojim dobavljačima i bankama dužan ukupno čak 12,5 milijarda kuna


Autor: podravski.hr — 09.11.2017. / 12:18 Aktualno

Ilustracija / Konzum će mnoge dobavljače baciti na koljena

Trgovački div Konzum i Agrokorova tvrtka Velpro koprivničkoj Podravki duguju ukupno 54 milijuna kuna, objavljeno je danas u popisu priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora. Konzum je svojim dobavljačima i bankama dužan ukupno čak 12,5 milijarda kuna.
Od tvrtki s područja Koprivničko-kirževačke županije, najviše potraživanja prema veleprodajnim i maloprodajnim Agrokorovim lancima ima koprivnička pivovara Carlsberg – blizu 55 milijuna kuna. Toliko joj, prema prijavljenim tražbinama, duguju Konzum, Roto dinamic i Velpro.
Tu je i Podravska banka koja od Konzuma potražuje 66 milijuna kuna, ali te tražbine imaju prednost u naplati. Ludbreškom Grafičaru pak Konzum duguje oko 7,5 milijuna kuna, a ukupna potraživanja te tvrtke prema cijelom sustavu Agrokoru iznose oko 28 milijuna kuna.
Druge prehrambene tvrtke iz Hrvatske nisu tako dobro prošle. Najugroženiji je Franck, kojem samo Konzum duguje čak 251 milijun kuna, što je više od trećine ukupnoga godišnjeg prometa te kompanije. Varaždinska Vindija od tog trgovačkog lanca potražuje više od 270 milijuna kuna, a Dukat i Tedeschijev Atlantic po 135 milijuna kuna. Krašu Konzum duguje 54 milijuna kuna. Rovinjska Adris grupa, s druge strane, prijavila je više od milijardu kuna potraživanja.
Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora iznosi oko 41 milijardu kuna, a gotovo 17 milijardi kuna tražbina je osporeno. Vladin povjerenik osporio je čak 8,5 milijardi kuna potraživanja ruskog Sberbanka jer je ta banka pokrenula sporove i ovrhe pred inozemnim sudovima. Zbog toga Sberbank najavljuje i tužbu protiv Republike Hrvatske.
Investicijska i poslovna javnost procjenjuje kako bi se na koncu moglo otpisati više od 70 posto Agrokorova ukupnog duga. To znači da će mnoge domaće tvrtke završiti u debelim minusima, a neke i na koljenima. (rm)
FOTO: ARHIVA