PORAST BRAČNIH RAZMIRICA Gotovo svaki dan policija mora intervenirati zbog nasilja u obitelji

Lani je policija zbog nasilja prijavila i 85 žena


Autor: podravski.hr — 03.02.2018. / 20:00 Aktualno

Ilustracija / Na nesretnom prijatelju slomili su veliku letvu

Pijančevanja, uvrede, naguravanja i teški fizički obračuni, nažalost, svakodnevica su brojnih podravskih i prigorskih obitelji, mnogo više no što bismo i pomislili. Samo tijekom prošle godine policija je morala intervenirati čak 278 puta i „privesti“ čak 368 počinitelja.
Ne radi se, dakako, o izoliranim slučajevima jer među njima je bilo 80-ak nasilnika, muških i ženskih, kojima to nije prvi put. Nedavno privođenje 38-godišnjaka i njegove 29-godišnje supruge samo je jedan od takvih primjera. Žena, „pod gasom“ od zavidnih 2,8 promila ušla je suprugu u sobu dok je spavao i počastila ga nizom psovki i optužila da je „niškoristi“. On si je, naravno, malo prilegao s 1,9 promila alkohola i nije dobro prihvatio njeno „kvocanje“. Uhvatio ju je za ruke i izudarao po čitavom tijelu. Oboje su već bili prekršajno kažnjavani, no unatoč tome nisu završili iza rešetaka već im je prekršajni sudac odredio uvjet da, ako ponove nasilje, da će oboje na skoro dva mjeseca u zatvor. Naravno, kako oboje lakše potežu za čašicom, morali su se javiti na liječenje od alkoholizma, što je još jedan od uvjeta slobode.
Nažalost, 278 lanjskih nasilja u obitelji nije i konačan broj, jer u mnogim slučajevima policija ni ne zna za svađe i tučnjave. Uglavnom, žene u strahu od svojih napadača odbijaju ih prijaviti plavcima.
No, nisu samo muškarci ti koji maltretiraju, lani je policija prijavila 85 žena od ukupno 368 počinitelja. Najviše je nasilja bilo na koprivničkom području, njih 126, a zatim na križevačkom 97 i đurđevačkom 55. Godinu ranije, navodi podravsko-prigorska policija, bilo je više nasilja, 316, te čak 424 počinitelja, od kojih 316 muškaraca i 116 žena. Među njima bilo je 72 recidivista, od kojih 14 žena. (ib)
FOTO: ILUSTRACIJA