Porast pobačaja: Koprivnički liječnici svaki tjedan naprave dva abortusa

Unatrag tri godine broj legalno induciranih pobačaja u koprivničkoj bolnici povećan je više nego dvostruko, dok u bolnicama u okruženju ili lagano pada ili je na istoj razini. Izuzetak je tek čakovečka bolnica u kojoj je broj takvih prekida trudnoća u 40-postotnom rastu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Još 2018. godine u koprivničkoj su bolnici obavljena 52 legalno inducirana pobačaja, dakle na zahtjev trudnice, da bi godinu kasnije broj narastao na 80, a lani ih je bilo 111, govore podaci iz publikacije Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema tome u koprivničkoj bolnici svaki tjedan dogode se dva abortusa na zahtjev.

U bolnicama u okruženju situacija nije toliko drastična, ili bilježe blagi rast ili pad, osim u čakovečkoj bolnici gdje je 40-postotni rast. Inače, lani je u koprivničkoj bolnici napravljeno 793 poroda, a rođeno je 796-ero žive djece. Nažalost četvero je mrtvorođeno, jedno je preminulo unutar pola godine, a dvoje unutar godinu dana. Prema tim podacima, na svakih osam poroda dogodi se jedan legalan pobačaj. No, uz abortus na zahtjev, u koprivničkoj bolnici bilo je prekida trudnoća i zbog zdravstvenih razloga. Zbog vanmateričnih trudnoća lani je bilo 13 pobačaja, abnormalija 81, a spontanih 21. U odnosu na protekle godine broj ovih „anomalija“ na istoj je ili sličnoj razini. Uz dodatak da je 2018. godine bilo čak 46 spontanih pobačaja. Kad se zbroje svi prekidi trudnoća lani, a bilo ih je ukupno 227, to je više nego četvrtina u usporedbi s uspješnim porodima. Takav je odnos u manje-više većini bolnica u okruženju.

Situacija s legalnim pobačajima u nekim je hrvatskim bolnicama ipak sasvim drukčija jer većina liječnika priziva savjest i odbija to raditi. Primjerice, u vinkovačkoj bolnici lani je obavljen samo jedan abortus, kao i u Kninu, Našicama, dok u Novoj Gradišci i Požegi nije bio niti jedan. Većina liječnika i u jednom od većih KB Sveti Duh u Zagrebu radi to isto pa je tamo lani bilo tek 38 legalnih pobačaja, kao i recimo u KBC-u Split – samo 10. Upravo zbog ovih razloga moguće je, a statistika to ne otkriva, da u bolnice na sjever zemlje na legalne pobačaje dolaze i trudnice iz ostalih dijelova zemlje.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova posljednjih je mjeseci u medijima isticala da se žene žale da ih „šaltaju“ iz jedne bolnice u drugu zbog priziva savjesti, a jedan od većih problema je i cijena pobačaja.

-Analiza je pokazala i visoku, nepristupačnu i neujednačenu cijena pobačaja u tih 30 zdravstvenih ustanova. Kreće se u rasponu od 1150 kuna do 3350 kuna, a to je za žene koje su u ekonomski nepovoljnoj situaciji izuzetno visok izdatak – komentirala je Višnja Ljubičić koja je dodala da se žene „ometa i raznim propagandama i materijalima, čak i u bolnicama…“

U koprivničkoj bolnici, kako doznajemo, na pobačaj se najčešće odlučuju žene u dobi između 30 i 39 godina, a značajan broj njih iz socioekonomskih razloga, ili imaju već djecu i ne žele više, a troškovi su jedan od glavnih razloga. I u koprivničkoj bolnici, dodajmo ima liječnika koji imaju priziv savjesti i ne obavljaju pobačaje, no većina ih ipak to radi.

Petras Kovačić: Spasili smo mnoge živote

Početkom studenog završila je posljednja ovogodišnja propaganda, ona „40 dana za život“, skupine vjernika koji letcima, transparentima i molitvom nastoje uputiti poruku trudnicama da razmisle i odustanu od pobačaja. Ako je suditi prema podacima iz koprivničke bolnice, njihove akcije baš i nisu urodile plodom. Barem ne u Koprivnici. Međutim, koordinatorica iz inicijative 40 dana za život Koprivnica Akvila Petras Kovačić ističe da oni do svog cilja, osvješćivanja žena, žele doći kroz tri načina djelovanja:

– To su molitva i post, miroljubivo bdijenje ispred bolnica i osvješćivanje lokalne zajednice – rekla je Petras Kovačić i dodala da je činjenica da se značajan broj žena na pobačaj odlučuje iz socioekonomskih razloga ili pritiska okoline, te da među njima ima i onih koje to možda ne bi učinile, ali su „pod pritiskom“.

– Mi i direktno komuniciramo sa ženama, koje nam se mogu slobodno javiti. Tako smo spasili već mnoge živote nerođene djece, a da je i jedan spašen, mnogo je. No, nismo mi tu samo da ih pokušamo osvijestiti, mi im i pomažemo na razne načine, ne želimo ih ostaviti same na svijetu. Često nam se, znate, javljaju čak i starije žene, iz domova, koje su prošle to zlo i u suzama nam pričaju kako osjećaju da su pogriješile – ističe Petras Kovačić.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI