PORAZAN IZVJEŠTAJ DRŽAVNE AGENCIJE Koprivnička Opća bolnica među najlošijima u Hrvatskoj

No, u koprivničkoj bolnici na samu stvar gledaju sasvim drukčije. Kako nam je kazao dr. Mato Devčić, bolnički ravnatelj, ta rang-lista nikako nije reprezentativna za ocjenu bolnice


Autor: podravski.hr — 19.11.2018. / 18:57 Aktualno

Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici

Koprivnička Opća bolnica među najgorim je zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Takav se zaključak nameće nakon izvješća o rangiranju bolnica koje je objavila Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a nadzor je proveden u okviru Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga, čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva u okviru zajma Svjetske banke.
Nadzor je proveden u 28 hrvatskih bolnica od prosinca 2016. do prosinca 2017.godine, a u njemu su sudjelovale 364 osobe, mahom liječnici kardiolozi, neurolozi i kirurzi. U nadzoru su se gledale tri kliničke kategorije: uspješnost liječenja akutnog infarkta miokarda te moždanog udara, uspješnost primjene antimikrobne profilakse u kirurgiji, konkretno kolorektalnog zahvata, ali i ostali pokazatelji.
Kategorija uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda, među ostalim, podrazumijeva smrtnost od infarkta miokarda unutar 30 dana od prijama u bolnicu, prosječnu duljinu hospitalizacije, ali i postotak pacijenata koji su iz bolnice otpušteni u ustanovu za rehabilitaciju.
Za moždani udar uključeni su isti pokazatelji, uz postotak pacijenata kojima je unutar tri sata od dolaska u bolnicu urađen CT ili MR. Posljednja kategorija, antimikrobna profilaksa u kirurgiji, pak podrazumijeva pokazatelje primitka, primjene, početka i završetka davanja antibiotika sukladno smjernici. Ostali pokazatelji uključuju stopu dnevne kirurgije (katarakta, tonzilektomija, vaginalna kiretaža, artroskopija koljena), prosječnu duljinu hospitalizacije te stopu ponovnog prijama kada je riječ o carskom rezu.
Što je analiza pokazala? Ne samo da naša bolnica ni u čemu nije ponajbolja, već je ni nema ni na jednoj ljestvici najuspješnijih po pojedinoj kategoriji. Nije ni među 20 najboljih u Hrvatskoj, od ukupno 28 nadziranih. Čakovečka je, primjerice, na trećem mjestu u liječenju akutnog infarkta miokarda i antimikrobne profilakse te četvrta najuspješnija na ljestvici, požeška na 11., gospićka na 15., virovitička na 18. mjestu. Najuspješniji su, očekivano, veliki klinički bolnički centri u Zagrebu i Rijeci, ali treće mjesto uzela je županijska bolnica u Vukovaru.
No, u koprivničkoj bolnici na samu stvar gledaju sasvim drukčije. Kako nam je kazao dr. Mato Devčić, bolnički ravnatelj, ta rang-lista nikako nije reprezentativna za ocjenu bolnice.
– Radi se o tome da je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi podatke uzimala iz dokumentacije, a ne na temelju stvarne kvalitete usluge. Ti podaci nikako ne predstavljaju stvarno stanje – istaknuo je dr. Devčić.
Dr. Nikolina Puc, pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu kvalitetu, na naš pismeni upit odgovorila je kako izvješće ne žele komentirati.
– Audit čiji su rezultati prikazani u ovom izvješću u našoj je bolnici proveden u listopadu 2017. Metoda rangiranja akutnih bolnica, kao i kriteriji koji su se pritom koristili, izabrani su naknadno, nakon samog audita, stoga ih nismo u mogućnosti komentirati – istaknula je dr. Nikolina Puc. (mi)
FOTO: ARHIVA