Poražavajuće: Naša županija najgora je u državi, imamo najveći pad zaposlenosti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji najlošije je u cijeloj državi po pitanju rasta zaposlenosti u posljednjih deset godina, piše Jutarnji. Sada već davne 2008. godine u podravsko-prigorskoj županiji bilo je zaposleno čak 38.736 osoba, da bi deset godina kasnije ta brojka bila 30.352. Radi se o padu od nevjerojatnih 21.6 posto.

No, da se ne bismo osjećali usamljeno u državnom vrhu tu je Sisačko-moslavačka županija s identičnim postotkom pada zaposlenosti, dok pad iznad 20 posto u cijeloj državi bilježi još tek Brodsko-posavska. Jedino Grad Zagreb i Zadarska županija u desetgodišnjem razdoblju bilježe porast broja zaposlenih. Kod naših susjeda Varaždinaca pad zaposlenosti je 4.9 posto, a Međimuraca 4.2 posto, navodi Jutarnji u analizi.

Odlaze nam sve vrste stručnjaka, od onih koji će raditi na bauštelama pa do znanstvenika
Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Katastrofalni podaci za Koprivničko-križevačku županiju rezultat su recesije, gašenja mnogih radnih mjesta, ali i sveopćeg iseljavanja stanovništva u inozemstvo, ponajviše u Njemačku, Austriju i Irsku. Do točne brojke koliko je Podravaca i Prigoraca sreću pronašlo vani nemoguće je doći. No, uzmemo li u obzir podatke s popisa stanovništva 2011. kad je bilo 115.584 stanovnika u županiji i posljednji podatak iz 2015. o jedva 111.000 stanovnika te trend većeg iseljavanja u posljednje tri godine – stvarnu brojku možda bolje da i ne znamo. Neki analitičari, a podaci Državnog zavoda za statistiku to dobrom dijelu i potkrijepljuju, tvrde da je u inozemstvo, što za stalno, što povremeno, u posljednjih deset godina otišlo najmanje 5000 naših sugrađana, radno aktivnih i njihove djece.

– Čini se da najveći broj ‘nestalih’ s tržišta rada treba tražiti u iseljeništvu. Ovaj broj znatno je veći od službenih podataka o iseljavanju iz Hrvatske koje objavljuje Državni zavod za statistiku – rekao je dr. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta za Jutarnji.

Podatak koji, na temelju ovih činjenica vara, jest taj da je od 2008. do 2018. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji pala nezaposlenost s rekordnih 6293 na 2880. Sada je jasnije i zbog čega.

Župan koprivničko-križevački Darko Koren ističe kako bi trebalo naglasiti da je naša županija i prva u državi po postotku pada broja nezaposlenih.

– Nisam ja, naravno, za to zaslužan, ali nek’ se i to zna – rekao nam je Koren i dotaknuo se činjenice da je u postotku u našem kraju najveći pad zaposlenosti.

– Mislim da upravo otpremnine, kojima je bivša Mršićeva Podravkina Uprava „usrećila“ više od 1000 „sretnika“ ima najveći utjecaj na taj podatak – smatra Koren.

FOTO Ilustracija / Cropix

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI