Poražavajuće: Naša županija najgora je u državi, imamo najveći pad zaposlenosti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji najlošije je u cijeloj državi po pitanju rasta zaposlenosti u posljednjih deset godina, piše Jutarnji. Sada već davne 2008. godine u podravsko-prigorskoj županiji bilo je zaposleno čak 38.736 osoba, da bi deset godina kasnije ta brojka bila 30.352. Radi se o padu od nevjerojatnih 21.6 posto.

No, da se ne bismo osjećali usamljeno u državnom vrhu tu je Sisačko-moslavačka županija s identičnim postotkom pada zaposlenosti, dok pad iznad 20 posto u cijeloj državi bilježi još tek Brodsko-posavska. Jedino Grad Zagreb i Zadarska županija u desetgodišnjem razdoblju bilježe porast broja zaposlenih. Kod naših susjeda Varaždinaca pad zaposlenosti je 4.9 posto, a Međimuraca 4.2 posto, navodi Jutarnji u analizi.

Odlaze nam sve vrste stručnjaka, od onih koji će raditi na bauštelama pa do znanstvenika
Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Katastrofalni podaci za Koprivničko-križevačku županiju rezultat su recesije, gašenja mnogih radnih mjesta, ali i sveopćeg iseljavanja stanovništva u inozemstvo, ponajviše u Njemačku, Austriju i Irsku. Do točne brojke koliko je Podravaca i Prigoraca sreću pronašlo vani nemoguće je doći. No, uzmemo li u obzir podatke s popisa stanovništva 2011. kad je bilo 115.584 stanovnika u županiji i posljednji podatak iz 2015. o jedva 111.000 stanovnika te trend većeg iseljavanja u posljednje tri godine – stvarnu brojku možda bolje da i ne znamo. Neki analitičari, a podaci Državnog zavoda za statistiku to dobrom dijelu i potkrijepljuju, tvrde da je u inozemstvo, što za stalno, što povremeno, u posljednjih deset godina otišlo najmanje 5000 naših sugrađana, radno aktivnih i njihove djece.

– Čini se da najveći broj ‘nestalih’ s tržišta rada treba tražiti u iseljeništvu. Ovaj broj znatno je veći od službenih podataka o iseljavanju iz Hrvatske koje objavljuje Državni zavod za statistiku – rekao je dr. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta za Jutarnji.

Podatak koji, na temelju ovih činjenica vara, jest taj da je od 2008. do 2018. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji pala nezaposlenost s rekordnih 6293 na 2880. Sada je jasnije i zbog čega.

Župan koprivničko-križevački Darko Koren ističe kako bi trebalo naglasiti da je naša županija i prva u državi po postotku pada broja nezaposlenih.

– Nisam ja, naravno, za to zaslužan, ali nek’ se i to zna – rekao nam je Koren i dotaknuo se činjenice da je u postotku u našem kraju najveći pad zaposlenosti.

– Mislim da upravo otpremnine, kojima je bivša Mršićeva Podravkina Uprava „usrećila“ više od 1000 „sretnika“ ima najveći utjecaj na taj podatak – smatra Koren.

FOTO Ilustracija / Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI