PORAŽAVAJUĆE Trećina županijskih srednjoškolaca često zalazi u sportske kladionice, ima ih koji idu svaki dan

Četiri posto srednjoškolaca igra igre na sreću baš svaki dan


Autor: podravski.hr — 26.03.2018. / 12:35 Aktualno

Ilustracija / Sportsko klađenje postalo je stil života

Ohrabruju podaci kako je u opadanju broj učenika koji svakodnevno puše, mada je još jako visok udio srednjoškolaca u završnim razredima koji svakodnevno ‘druguju’ s cigaretama.
Također, ohrabruju podaci kako je porastao udio učenika koji nikada nisu konzumirali alkohol i kako je pao udio srednjoškolaca koji svakodnevno piju. Mada je ostao relativno mali i stabilan broj srednjoškolaca koji redovito i svakodnevno konzumiraju neku opojnu drogu, zabrinjava ponovni porast udjela srednjoškolaca koji su probali opojne droge i povremeno ih konzumiraju, čulo se na predstavljanju publikacije županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji je usporedio rezultate anonimne ankete provedene među srednjoškolcima 2002., 2007., 2012. i 2017. godine.
No, prošle je godine istraživanje prvi put obuhvatilo i iskustva mladih s igranjem igara na sreću, pa se tako došlo do podatka kako četiri posto srednjoškolaca igra igre na sreću baš svaki dan, a iskustva s tom vrstom ovisnosti ima čak trećina srednjoškolaca u Koprivničko-križevačkoj županiji. Uglavnom je riječ o sportskim kladionicama.
Mladići su općenito više skloniji rizičnom ponašanju nego djevojke, bilo da se radi o konzumiranju duhana, alkohola, droga ili prakticiranju igranja igara na sreću – otkrilo je istraživanje koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA/Cropix