PORAZNO Čak 104 djece na koprivničkom području zbog teških uvjeta izdvojeno iz obitelji

Djeca se iz obitelji nikada ne izdvajaju radi siromaštva, niti su materijalni i stambeni uvjeti presudni za izricanje takvih represivnih mjera


Autor: podravski.hr — 09.03.2019. / 8:05 Aktualno

Ilustracija / Djeca se nikad ne oduzimaju zbog siromaštva i neimaštine u obitelji

Prema podacima koprivničkog Centra za socijalnu skrb, trenutno je 104 djece izdvojeno iz obitelji te smješteno u ustanovama ili udomiteljskim obiteljima.

– Aktualno su na snazi mjere oduzimanja prava na stanovanje u 42 obitelji s područja mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Koprivnica. Po tim mjerama, iz obitelji je izdvojeno 104 djece u nadležnosti Centra za socijalnu skrb Koprivnica – otkriva nam dr. sc. Maja Ernečić iz Centra.

S obzirom na broj djece izdvojene iz obitelji i nedostatnost smještajnih kapaciteta u udomiteljskim obiteljima na našem području, 37 djece smješteno je izvan područja nadležnosti koprivničkog Centra, od toga njih 23 u ustanovama, a 14 u udomiteljskim obiteljima s drugih područja. Preostalo 67 djece smješteno je u udomiteljskim obiteljima koje su u nadležnosti koprivničkog Centra.

Kako je objasnila, proces koji prethodi oduzimanju djece vrlo je složen i dugotrajan.

– Da bi Centar prema sudu uputio prijedlog da se roditeljima oduzme pravo na stanovanje ili izrekne mjera žurnog izdvajanja djece uvijek moraju postojati višestruke poteškoće u funkcioniranju roditelja u vidu alkoholizma, nasilja, psihičkih bolesti, nedostatnih intelektualnih kapaciteta ili drugih poteškoća koji su na strani roditelja prepreka za izvršavanje roditeljske skrbi – veli Maja Ernečić.

Kako kaže, djeca se iz obitelji nikada ne izdvajaju radi siromaštva, niti su materijalni i stambeni uvjeti presudni za izricanje takvih represivnih mjera, već je presudna procjena suda da djetetu ostankom ili povratkom u obitelj prijeti opasnost za život, zdravlje ili razvoj.

– Smatramo da javnost treba znati da izricanje mjera oduzimanja prava na stanovanje nije u nadležnosti centara, već općinskih sudova. Centar ima mogućnost izreći žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji samo ako postoji opasnost za život, zdravlje ili dobrobit djeteta koji se mogu zaštiti samo izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja, no i ta mjera može trajati najdulje 15 dana – zaključuje Maja Ernečić. (sm)

FOTO: ILUSTRACIJA