PORAZNO ISTRAŽIVANJE Čak 92 posto učenika osmih razreda škola naše županije konzumira alkohol!

'U posljednjih mjesec dana u županiji ekscesivno se opijalo čak sedam posto više učenika u odnosu na hrvatski prosjek, odnosno njih 47 posto', otkrila je dr. Ivana Pavić Šimetin


Autor: podravski.hr — 09.06.2013. / 18:36 Aktualno

Čak 92 posto učenika osmih razreda osnovnih škola naše županije konzumiralo je alkohol, što je desetak posto više od hrvatskog prosjeka! Te porazne podatke objavili su članovi nacionalnog tima ‘Zdrav za 5’, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavod za javno zdravstvo, i dr. Davor Čorak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutarnjih poslova proveli su istraživanje među učenicima o njihovim navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igara na sreću.
– Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, među koprivničko-križevačkim učenicima pivo je najkonzumiranije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica. Također, u toj županiji u posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo čak sedam posto više učenika u odnosu na hrvatski prosjek, odnosno njih 47 posto – rekla je dr. Ivana Pavić Šimetin.
Zaključak je kako među učenicima županije primarni problem predstavlja zlouporaba alkoholnih pića te će biti potrebno raditi na jačanju aktivnih stavova kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.