PORAZNO Svaki peti učenik probao je neku drogu, a 40 posto ih se vikendom redovito opija

Rezime je to višegodišnjeg istraživanja dr. Davorke Gazdek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo


Autor: podravski.hr — 07.06.2018. / 9:18 Aktualno

Cigarete i žestica za mnoge su učenike svakodnevica

Svaki peti srednjoškolac iz Koprivničko-križevačke županije redovito, dakle svakodnevno puši cigarete, svaki 25. baš svaki dan pije alkohol i odlazi u kladionicu, a svaki 100. redovito konzumira drogu. Rezime je to nedavno objavljenog istraživanja iz pera dr. Davorke Gazdek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Ona je usporedila rezultate anketiranja više od 2000 učenika prvih i završnih razreda u svim našim srednjoškolskim ustanovama od 2002. godine do danas. Komparacija pokazuje da se smanjuju ovisnička iskustva mladih kad su u pitanju duhan i alkohol, no brojke rastu kad je u pitanju drogiranje. Što se kocke tiče, učenici su prvi put anketirani lani, pa trend zasad nije poznat.
Prvo istraživanje o drogama među srednjoškolcima, provedeno 1995. godine – među svih 3800 učenika – pokazalo je da ih je drogu probalo oko sedam posto. Godine 2002. taj je postotak među učenicima prvih razreda i maturanata popeo na 18,1 posto, takav je bio i u istraživanju 2007. godine, a onda je pao na manje od 15 posto 2012. godine, da bi se u lanjskoj anketi opet približio 18 posto.
– Iako se stanje nije mnogo promijenilo tijekom petnaestak godina, otkako se provode ova istraživanja, u smislu da je marihuana i nadalje najčešća opojna droga s kojom srednjoškolci eksperimentiraju, ipak se ne može zanemariti kako srednjoškolci sve češće eksperimentiraju i s nekim drugim drogama koje su dostupnije na tržištu i taj udio značajno raste. Od tih drugih droga, pokazalo se kako srednjoškolci najčešće konzumiraju tvari koje sadrže sintetičke kanabinoide. Oni su se pojavili unazad nekoliko godina. Slični su prirodnim kanabinoidima koji se nalaze u marihuani, no zbog svoje jače potentnosti uzrokuju teže kliničke simptome – uočava dr. Gazdek.
Što se pušača tiče, u 15 godina povećana je stopa svakodnevnih s 18 na gotovo 20 posto, ali je istodobno smanjena stopa povremenih. Cigaretu ipak nisu nikad zapalila dva od tri srednjoškolca.
Svakodnevno alkoholiziranje u proučavanom razdoblju zadržalo je stopu od četiri posto, s tim da se opijanje nekoliko puta mjesečno povećalo i sada to čini 40 posto srednjoškolaca.
– S podacima iz 2017. godine, prema kojima 19,6 posto naših srednjoškolaca svakodnevno puši, 3,9 posto gotovo svakodnevno pije alkoholna pića, 1,1 posto redovito konzumira drogu, a 4 posto gotovo svaki dan igra igre na sreću,
još uvijek ne možemo kao društvo biti zadovoljni – veli dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF
učenici – Cigarete i žestica za mnoge su učenike svakodnevnica