POS u Koprivnici: Trenutno se grade kuće u Cvjetnoj, no agencija gleda i druge lokacije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Devet godina prošlo je otkako je na području Koprivnice izgrađena prva stambena zgrada po modelu poticane stanogradnje – Šparna hiža u istočnom dijelu grada kod pastoralnog centra. U međuvremenu, gradski je APOS (Agencija za društveno poticanu stanogradnju) izgradio po tom modelu čak 83 stana u nekoliko šparnih hiža i energetskoj kući, upravo u toj zoni.

Sve što se izgradilo se i prodalo, pa su svoj dom pronašle 83, uglavnom mlade obitelji. No, APOS-ovi projekti tu nisu stali. Odlučili su se uključiti u gradnju novih stambenih objekata u zoni Cvjetna gdje je Grad godinama bezuspješno pokušavao prodati opremljene parcele. Sve donedavno.

– Agencija trenutno radi na projektu izgradnje dvije obiteljske kuće na lokaciji Cvjetna. Svaka kuća sastoji se od dvije etaže (prizemlja i kata). Dvije stambene jedinice su jednoetažne, dok je jedna dvoetažna, a sve jedinice imaju zaseban ulaz izvana. Stanovi su od 77 do 106 kvadrata – rekla nam je Martina Alihodžić, ravnateljica koprivničkog APOS-a te ističe kako je cijena kvadrata nešto niža od 9500 kuna, što je oko 1250 eura.

Alihodžić ističe kako se kupnjom stana po programu društveno poticane stanogradnje omogućuje rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih. Također, oni nude, kako kaže, obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata, cijene i rokova otplate.

– Kupnjom stana uz obročnu otplatu, prvi dio obročne otplate plaća se na maksimalno 20 godina putem bankovnog kredita, dok se nakon podmirenja duga banci otplaćuju javna sredstva na maksimalno 10 godina. Također, povoljne su i kamate koje iznose jedan posto za vrijeme počeka do podmirenja duga banci te kamata u visini dva posto za razdoblje otplate javnih sredstava – dodaje ona.

Martina Alihodžić

U planu je, doznajemo, do kraja ove godine završiti izgradnju dvije obiteljske kuće na lokaciji Cvjetna.

– Što se tiče daljnje izgradnje, radit ćemo prema potrebama i zahtjevima građana Grada Koprivnice prema objavljenom Javnom pozivu za kupnju stana. Epidemija nije u potpunosti usporila aktivnosti, bilo je problema kod dobave materijala i sl. Zbog povoljnije cijene kvadrata stana u odnosu na druge investitore, nismo osjetili zasićenost stanovima na području grada – kazuje Martina Alihodžić, koja spominje kako prostora za izgradnju na lokaciji Cvjetna još ima, te kako je prodano nekoliko parcela u vlasništvu Grada.

– Ima prostora da APOS Grada Koprivnice i dalje radi obiteljske kuće, sve prema potrebama građana grada. Svakako, zanimljiv nam je dio grada u kojem sada gradimo – Cvjetna, ali postoji mogućnost izgradnje na drugim lokacijama grada – kazala je šefica gradskog APOS-a.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI