Posjetili smo novi odjel koprivničke pedijatrije: “Sve je super, osim što je navala na…”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obnova novog odjela koprivničke Pedijatrije trajala je gotovo tri i pol godine i u nju je bolnica investirala oko pet milijuna kuna. Liječnici, sestre i pacijenti u novi odjel na 4. katu koprivničke Opće bolnice preselili su se krajem prošle godine.

Odjel pedijatrije sad funkcionira u novim i modernim prostorima, ima dvostruko veću kvadraturu u odnosu na ranije, a podijeljen je, kako doznajemo, na dvije funkcionalne cjeline – stacionar i dnevnu bolnicu. Broj ugovorenih kreveta s HZZO-om ipak je ostao isti, a to je 15 akutnih kreveta, pet kreveta dnevne bolnice i četiri kronična kreveta.

– Na Odjelu pedijatrije radi šest pedijatara, od toga su četiri subspecijalista, dok su dvije subspecijalizacije u tijeku, kao i jedna specijalizacija. Imamo 19 medicinskih sestara – rekla je voditeljica Odjela dr. Maja Toth Mršić i dodala da je upravo raspisan natječaj za specijalizaciju iz pedijatrije, te da ju jako veseli što ima zainteresiranih mladih liječnika.

Zaposlenici, a i pacijenti te roditelji, kako doznajemo sretni su zbog novih prostorija. Prostor je obnovljen, veći, ljepši, svjetliji i u njemu je puno ugodnije raditi nego na “starom odjelu”, dodaju liječnici i sestre.

– Naš način rada nije se promijenio, ali osoblje i pacijenti imaju veći komfor, manje je kreveta u bolesničkim sobama, sve sobe imaju sanitarni čvor, djeca imaju veliku igraonicu – navodi dr. Toth Mršić.

Dr. Maja Toth Mršić

Novi odjel predvidio je i dva apartmana za smještaj jednog roditelja uz bolesno dijete, a cijena je oko 200 kuna po danu. Pedijatri i dalje nastavljaju suradnju s Društvom Naša djeca u Koprivnici koje im organizira zanimljive radionice za hospitaliziranu djecu, zatim s dječjim vrtićima, školama, udrugama, a sve s ciljem uljepšavanja bolničkih dana i za osmijeh djeteta u bolnici.

Novi odjeli su, vidimo, pun pogodak, no bolnički pedijatri ipak iz mjeseca u mjesec imaju sve više posla, a razlog tome leži u problemu nedostatka pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naime, dr. Valentić i dr. Vondraček rade bez prestanka, dok je treći i jedini preostali dr. Ahmed na bolovanju. Situacija je neodrživa, a ispaštaju i pedijatri u bolnici.

– Ma u cijeloj državi je tako, pa i u našoj županiji. Sve je izraženiji nedostatak liječnika, osobito pedijatara. U ovom trenutku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti  naše županije nedostaju čak tri pedijatrijska tima. Dom zdravlja ima dobru volju, međutim, na tržištu rada pedijatara nema – napominje dr. Toth Mršić.

Bolnički pedijatri, kojima su fokus hospitalizirana djeca i subspecijalističke ambulante, posebno su suočeni s time. Roditelji, kažu, svakodnevno dovode djecu u hitnu ambulantu zbog tegoba koje bi se trebale rješavati na izvanbolničkoj razini, odnosno kod izabranog pedijatra.

– Dok smo pod pritiskom tako velikog broja pacijenata koji svakodnevno, a posebno vikendima i praznicima dolaze u bolničku hitnu pedijatrijsku službu, zbog tegoba koje bi i mogli i trebali riješiti kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, mi nemamo vremena niti mogućnosti raditi subspecijalističke ambulante za koje smo se dugi niz godina dodatno educirali – navodi voditeljica Odjela i dodaje da to u konačnici rezultira dugim listama čekanja.

Ne treba dakako smetnuti s uma i da radnim danom i vikendima te blagdanima u bolnici dežura samo jedan pedijatar koji pokriva područje cijele županije i da rad na pedijatriji predstavlja sve veći izazov s obzirom na pritiske.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI