POSKUPIO I OSMIJEH Bijele plombe iza ‘trojke’ naplaćivat će se 300 kuna, sive ostaju besplatne

"To je nova usluga i cijena je regulirana cjenikom Hrvatske komore dentalne medicine, a pacijenti koji žele uslugu izvan standarda, moraju je i platiti, s time da potpisuju izjavu o pružanju te usluge koja se naplaćuje", tumači dr. Krešimir Jindra, poznati koprivnički stomatolog


Autor: podravski.hr — 09.07.2013. / 13:37 Aktualno

KOPRIVNICA – Bijele plombe na zubima iza trojke odnedavno se kod liječnika dentalne medicine plaćaju od 220 do 300 kuna. Razlog tome je što je na snazi novi Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obaveznog zdravstvenog osiguranja prema kojem pacijenti imaju pravo na besplatne plombe jedino amalgamske, odnosno sive. Kako većina pacijenata želi bijele plombe, ta je usluga izvan standarda i mora se plaćati.
– Ovo je nova usluga i cijena je regulirana cjenikom Hrvatske komore dentalne medicine, a pacijenti koji žele uslugu izvan standarda, moraju je i platiti, s time da potpisuju izjavu o pružanju te usluge koja se naplaćuje – objasnio nam je dr. Krešimir Jindra, koprivnički liječnik dentalne medicine i član Hrvatske komore dentalne medicine Područnog sjedišta Varaždin.
Dodao je kako su bijele ispune besplatne, odnosno u standardnim uslugama, samo za prednje zube. Usto, Pravilnikom je propisano na koje sve usluge pacijenti imaju pravo, ovisno o životnoj dobi. Tako su u standardnim uslugama do dvije krunice, dok se dodatni elementi kao i krunice od drugih materijala dodatno plaćaju. Zdravstveno osiguranje pokriva trošak krunica od metala.
Bijele plombe i prije donošenja novoga pravilnika bile su usluga izvan standarda koju nije pokrivao HZZO, a neki liječnici dentalne medicine su naplaćivali tek razliku u cijeni materijala između amalgamske i bijele plombe po 50 kuna. To više neće biti moguće i iz razloga što su liječnici dentalne medicine povezani u računalni sustav ‘Cezih’ te moraju upisati kakvu su ispunu pacijentu stavili. Usto, za naplaćenu bijelu plombu pacijenti moraju dobiti račun, a liječnici ga, pak, moraju prikazati u računalnom sustavu.
Cjenik usluga u dentalnoj medicini propisuje Hrvatska komora dentalne medicine, svaki liječnik trebao bi ga imati izvješenog u svojoj ordinaciji, a cijene svih usluga koje nisu standardne trebale bi biti iste ili vrlo slične kod svih liječnika dentalne medicine u cijeloj Hrvatskoj.
Izvještava: ADELA SOČEV