Poskupio odvoz smeća: “To je cijena koju moramo platiti za čist okoliš!”

Mještani Koprivnice i općina koprivničke Podravine, kojima usluge odvoza otpada pružaju Komunalac i Drava-kom, plaćat će veće račune za odvoz otpada.  Računi prema novom cjeniku trebali bi građanima doći na adrese za koji dan jer se nova vrsta obračuna počinje koristiti od 1. listopada.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Cijene rastu za 13 posto u Komunalcu i oko 24 posto u Drava-komu. Kao što smo već pisali u Podravskom listu, razlog povišenja cijena usluga odvoza otpada je viša cijena odlaganja tog istog otpada na Piškornici. Razlog pak više cijene odlaganja je ukratko to što odlažemo sve manje komunalnog otpada i što sve više recikliramo otpad. Činjenicom da sve manje odlažemo otpad „nezadovoljni“ su, u financijskom smislu, na odlagalištima otpada, u ovom slučaju Piškornici. Vezano uz to, na reciklažna dvorišta dolazi sve više odvojenog otpada čime baš nisu, uvjetno rečeno, zadovoljne, ponovno u financijskom smislu, komunalne tvrtke.

Cijene za odvoz otpada za kućanstvo (120 l) + biootpad (dva odvoza)

Drava-komKomunalacKomunalno KŽKomunalno ĐU*
Stara cijena53,1164,8283.8548,80
Nova cijena69,6574,35
*-bez biootpada

Razlog je to što reciklažna dvorišta koštaju, a vrlo se malo recikliranog otpada može prodati. Plastični otpad, kojeg je i najviše, komunalne tvrtke ne da ne mogu prodati, već masno plaćaju njegovo zbrinjavanje. Novi cjenik Drave-kom i Komunalca izravna je posljedica novog cjenika tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište, koje je pak na snazi od kraja lipnja. Prema tom cjeniku usluga zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada na Piškornici košta 575 kuna po toni, glomaznog neobrađenog otpada 1875 kuna po toni, a obrađenog 1000 kuna. Sve to su značajno više cifre nego po staroj tarifi, a poskupljenje se kreće oko 30 posto. Radi se, kako smo već objasnili, o povećanju cijene, prije svega zbog višegodišnjeg plana Piškornice-sanacijsko odlagalište o smanjenju količine raznog otpada koji im iz naše i susjednih županija stiže na odlagalište. Troškovi odlaganja ostaju isti ili se povećavaju na Piškornici. Također, ta tvrtka mora računati da će najveći dio svoje sanacije morati platiti sama, tako da je povećanje cijena bilo jedino moguće rješenje.

Doznajemo, i s novom cijenom PSO jeftinije je od odlagališta u okruženju, što  se pak može vidjeti prema cijeni odlaganja u primjerice Križevcima, gdje građani plaćaju deset kuna više po odvozu od Koprivničanaca. Dok je tu sad cijena između Križevaca i Koprivnice svedena na razumnu razliku od desetak kuna, iz cjenika komunalnih tvrtki iz naše županije ističe se ona iz Đurđevca, gdje odvoz 120 litrene kante Komunalne usluge naplaćuju 48,50 kuna, što je šezdesetak posto jeftinije nego u Križevcima. Kako je to moguće? Naši sugovornici dobro upućeni u tematiku odlaganja i zbrinjavanja otpada govore nam da su stvari više nego jasne.

– Sve ovisi o razinama opremljenosti komunalne tvrtke i razini zbrinjavanja samog otpada,razine odvajanja otpada pa tako na kraju i brige za okoliš. Primjerice, koprivnički Komunalac ima reciklažno dvorište, kompostanu i dovoz svih vrsta otpada od strane građana ulazi u cijenu koju plaćaju za odvoz komunalnog otpada. Križevci također imaju sortirnicu, reciklažno dvorište te su im troškovi odlaganja otpada mnogo viši nego u Đurđevcu. Također treba pogledati prosjek plaća po komunalnim tvrtkama. Sve su to troškovi – navodi naš sugovornik. Troškovi odlaganja otpada u Đurđevcu vrlo su niski jer je takva i razina, objašnjeno nam je. Kada u Đurđevcu izgrade sortirnicu otpada i kompostište, vidjet ćemo, govori stručnjak, kakve će biti cijene odvoza otpada. Uzmimo za primjer Prekom. Ta komunalna tvrtka iz Preloga ima najvišu razinu odvajanja, a njihovi mještani, također odvoz plaćaju nešto više. To je cijena čistog okoliša, koji pak nema cijenu.

– Komunalne tvrtke recimo plaćaju zbrinjavanje plastičnog otpada 1000 kuna po toni. Prije su komunalne tvrtke mogle čak i prodati plastični otpad jer je Kina otkupljivala, a sad kad je to stalo, komunalne tvrtke, posebno one male, u velikim su problemima. On veće i moćnije još se uvijek mogu riješiti plastičnog otpada zbog svoje veličine i količine samo otpada, pa on odlazi u zemlje sjeverne Europe, nešto je išlo i u Budimpeštu, no male komunalne tvrtke to ne mogu. Ovo je problem komunalnih poduzeća, ali i svih nas, te se mora uključiti država jer je neophodna jedna burza sekundarnih sirovina. Ovako dio razvrstanih sekundarnih sirovina, koje se ne mogu odložiti kod postojećih „otkupljivača“, završava na odlagalištima mješovitog otpada – naveo je naš sugovornik te dodao da će do onda naši građani koji žele ekološki postupati s otpadom morati plaćati višu cijenu odvoza otpada. Što se tiče same naplate odvoza otpada, u koprivničkom Komunalcu najavili su još jednu novinu.

– Korisnici usluga Komunalca ovih će dana dobiti uplatnice za sljedeća tri mjeseca (akontacije za listopad, studeni i prosinac) s novim cijenama uvećanim za 13 posto u odnosu na dosadašnje cijene, a budući da veći broj kućanstava (kuće i zgrade) koristi uslugu odvoza dvaput mjesečno, na akontacijama će se naplatiti fiksni dio te dva varijabilna dijela, odnosno dva mjesečna odvoza. Do sada se naplaćivao jedan varijabilni dio. Četvrta uplatnica – dug po obračunu (ako postoji) odnosi se na prethodno tromjesečno razdoblje (srpanj, kolovoz, rujan), odnosno na zbroj dodatnih odvoza (povrh jednog mjesečno uključenog u akontacije) ako ih je bilo. Sakupljanje papira i plastike na kućnom pragu, korištenje zelenih otoka (papir, plastika, staklo, metal, tekstil) u Koprivnici i okolnim općinama te reciklažnih dvorišta u Koprivnici, Legradu, Novigradu Podravskom i Molvama kao i dovoz dva kubika mjesečno građevinskog otpada i biorazgradivog otpada na Kompostanu i reciklažno dvorište za građevinski otpad u Herešinu, i dalje je besplatno za sve građane Koprivnice i općina u kojima Komunalac obavlja uslugu odvoza otpada, naveli su u koprivničkom Komunalcu,vjerojatno aludirajući da je ta javna tvrtka po tome jedinstvena u našem kraju.

Iz Drava-koma također su odgovorili da je uzrok povećanje cijena povećanje troškova odlaganja otpada na Piškornicu, a također su naveli i neke novosti za svoje korisnike.

– Želimo napomenuti kako se usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada u višestambenim zgradama obračunava prema broju članova kućanstava (stanova) ili prema međusobnom pismenom sporazumu. Ono što je karakteristično za naše cijene jest činjenica da na području gdje mi obavljamo javnu uslugu (devet općina) imamo od 1.rujna jedinstvenu cijenu za sve korisnike, tj. za sve fizičke i pravne osobe kada se radi o odvozu i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada. Riječ je naime o tome da, ako se radi o otpadu koji je sličan otpadu iz kućanstva, što je uglavnom slučaj kod velike većine obrtnika, malih poduzetnika, OPG-a i sl., smatramo da nema opravdanja i nadalje imati različitu cijenu za de facto istu uslugu odnosno za istu vrstu otpada – naveli su u Drava-komu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI