Poskupljenje smeća od nove godine: “Nas se ionako ništa ne pita, morat ćemo plaćati”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za građane Đurđevca i prigradskih naselja od Nove godine poskupjet će odvoz otpada. Uvođenje novog cjenika, istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči, nužno je zbog usklađenja sa zakonom kojim je predviđen fiksni i varijabilni dio. Fiksni će dio za sve građane i poduzetnike prema toj zakonskoj odredbi biti isti i iznosit će 33,90 kuna.

Najveće poskupljenje osjetit će građani koji imaju 80-litarske kante. Oni plaćaju mjesečno 31 kunu, a od Nove godine cijena za dva odvoza iznosit će 43,90 kuna. Za kućanstva sa 120-litarskim kantama cijena će za dva odvoza s 45 porasti na 48,90 kuna. Za svaki dodatni odvoz kućanstva s 80- litarskim kantama plaćat će dvije, a ona sa 120-litarskim kantama tri kune.

– Od plaćanja odvoza otpada bit će oslobođeni korisnici socijalne pomoći i  vlasnici kućanstava koji imaju samo tu nekretninu te im prihodi po članu kućanstva ne prelaze 1200 kuna. Pazili smo i kod određivanja cijene za poduzetnike tako da mali obrti ne bi osjetili poskupljenja. Novi je cjenik složen na način da oni koji proizvode puno otpada i plaćaju više. Bez obzira na nove cijene, i dalje će kod nas odvoz biti jeftiniji u odnosu na susjedne sredine koje će poput nas također morati uskladiti cjenik sa zakonskim propisom – kaže Hrvoje Janči. 

Građani će uskoro, dodao je gradonačelnik, besplatno dobiti kante za odlaganje papira, plastike i biootpada za koje će odvoz biti besplatan.

– Na taj način dodatno će se potaknuti selektivno odlaganje otpada, čime će se smanjiti količina miješanog otpada koji se ne može reciklirati, pa građani koji će se toga pridržavati neće značajnije osjetiti uvođenje novog cjenika. Do podjele kanti, za koje se čeka da nabavu provede Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, građani iskoristivi otpad mogu besplatno odlagati na zelenim otocima i reciklažnom dvorištu – rekao je Hrvoje Janči.

ŠTO KAŽU GRAĐANI:

Željka VRANIĆ: Poskupljenje neće biti znatno i nismo mi jedini grad u Hrvatskoj koji će dobiti novi cjenik. Već duže odvajam otpad i na taj način smanjujem količine za odvoz koji se naplaćuje.

Franjo MAGDIĆ: Bilo bi dobro kad bi izmislili nekakvu odluku da nam ide novac u džep. Nijedno poskupljenje nama običnim građanima nije poželjno pa makar se radilo i o samo nekoliko kuna.

Petar ŠIPTAR: Nemamo ništa od prigovaranja jer ćemo svejedno dobiti uplatnice s novim cijenama. Bilo bi dobro kad bi rast troškova života pratio i rast mirovina i plaća.

Milena Marić KEPIĆ: Naravno da bilo kakvo poskupljenje nije popularno, no nas se ništa ne pita i morat ćemo plaćati onako kako nam se to odredi. Dobro je da poskupljenje nije veće.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI