Poskupljuje odvoz smeća za građane, uskoro novi izračun Komunalca

Ovo ljeto porast će cijena odvoza otpada za kućanstva na koprivničkom području, sudeći prema novom cjeniku Piškornice sanacijsko odlagalište od 1. srpnja ove godine. Konačne cijene još nisu usklađene te se očekuje kako će u sljedećim danima i koprivnički Komunalac izaći s novim cjenikom od 1. kolovoza ili 1. rujna.  

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Sudeći prema novim cjenicima susjednih komunalnih poduzeća, očekuje se kako bi poskupljenje moglo biti na razini 20 do 30 posto. Naime, od ovog četvrtka na snazi je novi cjenik prema kojem usluga zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada na Piškornici košta 575 kuna po toni, glomaznog neobrađenog otpada 1875 kuna po toni, a obrađenog 1000 kuna. Također, cijena ostalih vrsta otpada po toni je 825 kuna. Radi se o povećanju cijene, prije svega zbog višegodišnjeg plana Piškornice sanacijsko odlagalište o smanjenju količine raznog otpada koje im iz naše i susjednih županija stiže na odlagalište.

– Moramo čuvati kapacitete i iz godine u godinu plan je da se na Piškornici odlaže što manje otpada do otvorenja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, dakle vjerujemo do 2024. godine – rekao je direktor Piškornice sanacijskog odlagališta Marijan Blažok koji pojašnjava kako je i s novom cijenom PSO jeftinije od odlagališta u okruženju.

– Društvo ovisi o prihodima, a kako se količina otpada planirano smanjuje do 21.000 tona godišnje do 2024. godine, upravo povećanjem cijene nastojimo to nadoknaditi prije negoli s radom krene RCGO – dodaje Blažok i ističe da se ujedno pripremaju i za zatvaranje odlagališta, što neće biti jeftino.

Komunalno poduzeće iz susjednog nam Preloga, koje također odlaže na Piškornici, već je najavilo dizanje cijene za kućanstva od 1. kolovoza jer je, kažu, došlo do značajnog poskupljenja cijene odlaganja otpada i to po svim vrstama otpada, od 31,4 posto pa sve do 350 posto (glomazni otpad). Također, ističu da rastu i drugi troškovi pa su lani i prvom kvartalu ove godine ostvarili gubitak.

Marijan Blažok

– Prisiljeni smo prići korekciji cijena naših usluga vezanih za javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada – napomenuli su iz Prekoma.

Tako će jednočlanom kućanstvu sa smeđom kantom poskupjeti odlaganje kuhinjskog biootpada za 5,62 kune (na 42,40 kune), dvočlanom za 7,49 kuna (na 56,53 kune), tročlanom i više za 11,23 kune (na 84,80 kuna).

Cijena odvoza otpada u Koprivnici računa se prema količini otpada, a ne broju članova kućanstva. Za ona kućanstva koja ne kompostiraju trenutno je 58,17 kuna za jedan odvoz mjesečno kante od 120 litara, a za dva odvoza 64,82 kune. Drukčije se pak formiraju cijene za stambene zgrade koje imaju zajedničke kante pa će se tek vidjeti koliko će biti poskupljenje odvoza. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdio je da Komunalac trenutno radi analizu te da će se o novom cjeniku očitovati kad izračuni budu gotovi.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI