Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poskupljuje smeće: Stižu računi koji će biti skoro pa dvostruko veći!

Građane Đurđevca i prigradskih naselja uskoro očekuje poskupljenje odvoza otpada, i to skoro za stopostotni iznos. Podravki list je takov poskupljenje već najavio u našim prijašnjim tekstovima, jer istini za volju Đurđevčani su do sad plaćali najjeftiniji odvoz otpada u okolici.  

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Novi je cjenik na javnom savjetovanju pa je za očekivati da će građani poskupljenje osjetiti od 1. veljače. Prema novom cjeniku, građani koji sortiraju otpad i imaju kante od 80 litara umjesto dosadašnjih 43,9 kuna plaćat će 80 kuna mjesečno. Za građane koji sortiraju otpad i imaju kante od 120 litara cijena će za dva odvoza, umjesto dosadašnjih 48,9 kuna, iznositi 90 kuna mjesečno,a drastično poskupljenje osjetit će i poduzetnici. U gradskoj tvrtki Komunalne usluge Đurđevac ističu kako su još 2018. godine usvojene direktive Europske unije o otpadu te su zakonom propisane mjere u svrhu povećanja odvajanja i recikliranja otpada te smanjenja odlaganja otpada na odlagalištima.

Fucak: Pojavit će se veliki problemi

– U tu svrhu Grad je, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurao spremnike za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada, papira i plastike na kućnom pragu za korisnike usluge. Korisnicima usluge bez naknade osigurana je i mogućnost predaje otpadnog papira, metala, plastike i stakla putem spremnika postavljenih na 59 lokacija u gradu i prigradskim naseljima, korištenje reciklažnog dvorišta te odvoz glomaznog komunalnog otpada najmanje jednom godišnje s adrese obračunskog mjesta korisnika usluge – navode u Komunalnim uslugama Đurđevac.

Kako je trenutno u tijeku izgradnja sortirnice i kompostane, čime će se uspostaviti dodatni kapaciteti za recikliranje otpada, dodaju u gradskoj tvrtki, sve to će imati brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje stope recikliranja otpada. Sve to znači značajno podizanje usluge, ali i mnogo veće troškove.

Kutičić: Rast cijena nije opravdan

Nova cijena, pojašnjavaju, formirana je na način da obvezna cijena minimalne javne usluge za sve korisnike iznosi 60 kuna, dok je cijena zbrinjavanja za kategoriju kućanstvo za spremnik od 80 litara deset kuna, što ukupno čini cijenu od 70 kn za jedan odvoz, a za dva odvoza cijena je 80 kuna. Za spremnik od 120 litara za kategoriju kućanstvo cijena zbrinjavanja iznosi 15 kuna, što ukupno za jedan odvoz iznosi 75 kuna, dok je za dva odvoza cijena 90 kuna.

Drastično poskupljenje odvoza otpada izazvalo je veliko negodovanje oporbenih gradskih vijećnika SDP-a koji se slažu da one koji ne razvrstavaju otpad treba kazniti „po džepu“, ali se nikako ne smije kažnjavati i one koji poštuju propise i pravilno razvrstavaju otpad.

– Smatram da rast cijena sakupljanja i odvoza otpada nije opravdan jer ga u zadnje vrijeme građani sve više odvajaju i sortiraju. Time komunalno poduzeće zapravo dobiva sve više sirovina koje može dalje prodati. Takav angažman građana treba dalje stimulirati i nagraditi upravo suprotnim pristupom od dizanja cijena. Ovako će ih se samo demotivirati od već sad dobro prihvaćene prakse – ističe Dejan Kutičić, gradski vijećnik SDP-a.

Darko Sobota

Aktualan je, dodaje on, i problem novih kanti za odvajanje otpada koje nisu dostavljene, a u međuvremenu se više ne sakuplja papir i plastika u dosad za to predviđenim vrećama.

– S pravom se postavlja pitanje što da ljudi rade s otpadom koji sakupljaju mjesec dana, a komunalno poduzeće ostavi im ga pred kućom – naglašava Kutičić.

Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a, kaže kako se na temelju uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom zahtijeva da sve jedinice lokalne samouprave granične količine miješanog komunalnog otpada u 2022. smanje na 50 posto od ukupno proizvedene količine miješanog komunalnog otpada u 2015. godini nastalog na svom području. Jasno je, ističe on, da će samo rijetke općine i gradovi u Hrvatskoj ispuniti ovaj kriterij, a ostali će plaćati naknadu Fondu za zaštitu okoliša pa tako i Đurđevac.

– Grad Đurđevac je od Fonda, odnosno Europske unije, dobio veliku subvenciju u iznosu od 11 milijuna kuna za kante za odvojeno prikupljanje reciklabilnog i biorazgradivog otpada te za nova komunalna vozila i izgradnju kompostane i sortirnice. Zbog tih subvencija smatram da poskupljenje cijene usluge odvoza komunalnog otpada nije ispravno definirano i strateško isplanirano jer će se dogoditi kontraefekt od planiranog. Umjesto da se ljude nagradi što pravilno razvrstavaju otpad i manje zagađuju okoliš, jer razvrstavati smeće nije umijeće, njih će komunalno poduzeće novčano „kažnjavati“. Dovest ćemo se u situaciju da će pojedinci spaljivati komunalni otpad kako bi imali odvoz samo jednom mjesečno i tako si smanjili troškove, a postoji i problem da će sve više smeća završavati po potocima, šumama i goričkim šumarcima – smatra Fucak.

Ako se to počne događati, dodaje on, onda će se pojaviti i lokalni, ali i globalni problem. Uz pravilno sortiranje otpada, kaže Fucak, neki samci proizvode mjesečno 30 litara miješanog komunalnog otpada, a platit će cijenu kao da proizvedu 80 litara odnosno kao tročlana obitelj.

– To je pogrešno i mislim da se mogla cijena usluge bolje regulirati. Između ostalog, Koprivničanci će za odvoz kante od 80 litara plaćati 38,65 kuna, dok će Đurđevčani tu uslugu plaćati puno više. Velik problem događa se i kraj stambenih zgrada jer su na nekim podzemnim kontejnerima duže vrijeme potrgane ručice i ne može se otvoriti spremnik. Stanari stoga ostavljaju biorazgradivi otpad vani kraj spremnika pa životinje taj otpad raznose, a stvara se i neugodan miris – tvrdi Fucak.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI