Simptomi COVID-a mogu se jako razlikovati, od glavobolje preko probavnih smetnji do ekstremnog umora. Međutim, postoji jedan skup simptoma koji je postao zaštitno obilježje virusa širom svijeta: gubitak okusa i mirisa.
Prema analizi 8.438 bolesnika s COVID-om koju je objavila klinika Mayo, 41 posto osoba s potvrđenim slučajevima virusa doživjelo je gubitak osjeta mirisa ili okusa. Iako se mnogim ljudima vraća okus i miris dok se oporavljaju od virusa, ta osjetila nisu uvijek ista kad se vrate. Prema novom izvješću Eatera, postoji jedna određena hrana koju mnogi pojedinci koji su se oporavili od COVID-a jednostavno ne mogu podnijeti.

Među skupinom od pet osoba koje je Eater intervjuirao, troje je reklo da je luk mjesecima nakon što je njihova zaraza splasnula posebno neukusna hrana. Jedan bivši pacijent s COVID-om opisao je luk kao “užasan”, a drugi ga je opisao kao “odbojan”, dok je treći rekao da je miris luka “truo” i “opasan”. Prema jednoj osobi s kojom je BBC razgovarao, COVID je od mesnih proizvoda učinio okus poput benzina, a sugovornik Newsweeka koji se oporavio od COVID-a rekao je da vino nakon infekcije “ima okus ulja”.
Postoje još neki simptomi karakteristični za „dugi COVID“. Neki od njih su vrtoglavica, problemi s pamćenjem, tjeskoba, poteškoće sa spavanjem, glavobolja, poteškoće s koncentracijom, nedostatak zraka ili problemi s disanjem te umor, piše Best Life.