POSLJEDNJA TKALJA Ivančica Turković: Među mlađim ženama više nema interesa za snovanje i tkanje

Radi na tkalačkom stanu starom 80 godina


Autor: podravski.hr — 05.01.2018. / 10:36 Stil

Ivančica Turković za tkalačkim stanom starijim od nje

Ivančica Turković (70) iz Virja kod Koprivnice još se bavi snovanjem i tkanjem koje polako izumire. Punih 12 godina neumorna Ivančica svakodnevno izrađuje tekstilno rukotvorje, a potrebnu tehniku naučila je od pokojne majke Marice. Od rada na tkalačkom stanu, ističe ona, puno je teži posao snovanja kojim se dobiva osnova za tkanje.
– Za dobru osnovu koja se dobiva snovanjem potrebno je pola dana pažljivog i preciznog rada i u tom poslu pomaže mi moja kći Kristinka. Potom slijedi rad na tkalačkom stanu, a moj je star 80 godina i naslijedila sam ga od pokojne majke Marice – pojašnjava Ivančica Turković.
Uz tepihe, stolnjake, nadstolnjake i ručnike, Ivančica izrađuje i razne šalove i torbe. Za svoj ručni rad uvijek pronađe kupce jer tekstilno je rukotvorje puno kvalitetnije od industrijskog.

Sve ove primjerke gospođa Ivančica sama je izradila

– Surađujem sa suvenirnicama, a svoje radove predstavljam i na raznim sajmovima na kojima mi dosta često prilaze starije osobe i govore mi da sam ih vratila u njihove dane mladosti. To mi je najbolja nagrada – kaže Ivančica.
Cilj je neumorne Ivančice spasiti tekstilno rukotvorje od zaborava, no među mlađim ženama nema interesa za učenje snovanja i tkanja. To su poslovi, dodaje ona, koji zahtijevaju puno vremena, truda i preciznosti pa zbog toga nema ni interesa.
– Industrijska proizvodnja napravila je svoje i kako se ti tekstilni proizvodi mogu jeftino kupiti, nikome se neće gubiti vrijeme na izradu rukotvorina. Ipak se nadam da će se naći djevojke i žene koje će nastaviti njegovati tradiciju naših baka – ističe Ivančica Turković.
U svojoj obiteljskoj kući Ivančica ima i bogatu etnografsku zbirku te vodi Galeriju s memorijalnom zbirkom svog pokojnog supruga Josipa, poznatog podravskog slikara.(db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ