POSLJEDNJI BRICO ‘Prije sam s mušterijama pričao o svemu, a danas… Svima mobitel u rukama’

Neću politiku u svoju butigu, poznata je izjava brice Meštra iz legendarne serije Velo misto. Mato veli da to vrijedi i u njega


Autor: podravski.hr — 14.01.2019. / 13:09 Aktualno

Mato Mojčec u salonu s kćeri Amalijom

Prošlo je već gotovo pola stoljeća otkako je Mato Mojčec iz Križevaca uzeo frizerske škare u ruke. Daleke 1971. godine počeo je učiti zanat kod starog majstora Ivana Feletara u radnji u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

– Kod njega sam i počeo raditi 1975. godine, a uskoro je on, kad je navršio 67 godina, otišao u penziju i ja sam preuzeo radnju. Bilo je to prije 41 godinu. Evo, još mi zasad nije žao što sam odabrao ovo zanimanje – reći će „brico“ Mato.

I danas je pred njegovom radnjom reklama „Frizer za muškarce“ kao prizor iz prošlih vremena. Već su davno brice, majstori u drugim gradovima zatvorili radnje i sve su preuzeli moderni frizerski saloni. A i muški više ne idu u frizere.

U majstora Mate još je jedan raritet. Cijene. Šišanje stoji samo 25 kuna, a brijanje 20 kuna. Takva je politika firme.

– Puno se toga promijenilo u ovih 40 godina. Nekad su se muški puno više šišali, a pogotovo brijali. Imali smo puno mušterija. Platili bi za mjesec dana pa bi svaki dan došli na brijanje. Danas je takvih starih mušterija još nekoliko – pripovijeda Mato.

A i moda se, kad su frizure u pitanju, promijenila više puta.

– Nekad smo šišali britvom duge kose koje su išle preko uha. Sad se nose kratke frizure, rijetko tko ima dugu kosu. Meni se te moderne frizure jako sviđaju. Prije su bile popularne ‘bekamice’, a one mi se nisu sviđale – reći će Mato.

Veli kako ima planova, naravno. Tek je došla 65. i ne misli baciti škare u kantu za smeće. Sretan je što ima nasljednicu – kćer Amaliju. Ona je, šali se Mato, već prava šefica radnje, samo to još nije „na papiru“.

– Ponosna sam na tatu što je izdržao 40 godina u ovome poslu. Nadam se da ću i ja toliko – kazala je Amalija.

Neću politiku u svoju butigu, poznata je izjava brice Meštra iz legendarne serije Velo misto. Mato veli da to vrijedi i u njega. No, dodaje, sve je manje razgovora s mušterijama na bilo koju temu.

– Kad dođu mladi, svaki uzme svoj mobitel. Jedino sa starim mušterijama, s kojima se poznajem već godinama, razgovor je obavezan dio usluge – reći će stari križevački majstor.

Za kraj nam je i otkrio tajnu – što je najvažnije za dobrog bricu.

– Čovjek mora biti smiren. A ja sam baš takav – ustvrdio je Mato Mojčec. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF