Poštenjaci i lažljivci: Vjerujete li svojim prijateljima baš sve?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako se mijenjaju situacije, tako se mijenjaju i naša pouzdanost i poštenje, bazično, sukladno našim instinktima smo prevaranti, međutim, na razini racija možemo kalkulirati kratkoročnu i dugoročnu dobit i biti dosljedni određenim načelima. Kakvo ćemo ponašanje izabrati u određenom trenutku, ovisi o mnogo faktora.

Znači, svatko od nas će vjerojatno kad-tad prekršiti obećanje koje je dao sam sebi. Biologija i naš DNA vas ne čini svecem; učinit će vas timskim igračem u dobru i zlu. Njegova dvostruka priroda znači da, iako će povećati vaše povjerenje i potporu za one koji su vam slični, ona će isto tako povećati i vaše nepovjerenje i iskorištavanje onih koji su različiti od vas. A kao takva utječe na vaše procjene drugih i čini vas sklonima da se s njima družite. Zapamtite, cilj naše biologije su optimalni rezultati, ne vrline.

Vi s razlogom imate svoje dvije strane. Postizanje maksimalnih rezultata u ovome svijetu često traži fleksibilnost. Ostavimo li pitanja moralnosti po strani, možemo mnogo dobiti zahvaljujući povjerenju i poštenju, ali, sasvim sigurno, ne i sve. Iako je istina da profitiramo kad odbijamo vjerovati nepoštenima, istina je da katkada profitiramo i kad smo i sami nepošteni. Ja, sigurno, ne zagovaram takvo ponašanje, ali opći uspjeh, a ne vrline, jest ono što potiče biološku prilagodbu.

Posljedica toga je da smo građeni tako da vjerujemo i varamo u funkciji uključenog rizika i dobiti. Prihvaćanje te činjenice ne omogućuje nam samo da se prilagodimo tim biološki potaknutim impulsima koje osjećamo, nego i da se pripremimo da njima upravljamo kad to smatramo prikladnim, zaključuje psihoterapeutkinja Iva Stasiow na portalu mojdoktor.com.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI