Poštenjaci i lažljivci: Vjerujete li svojim prijateljima baš sve?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako se mijenjaju situacije, tako se mijenjaju i naša pouzdanost i poštenje, bazično, sukladno našim instinktima smo prevaranti, međutim, na razini racija možemo kalkulirati kratkoročnu i dugoročnu dobit i biti dosljedni određenim načelima. Kakvo ćemo ponašanje izabrati u određenom trenutku, ovisi o mnogo faktora.

Znači, svatko od nas će vjerojatno kad-tad prekršiti obećanje koje je dao sam sebi. Biologija i naš DNA vas ne čini svecem; učinit će vas timskim igračem u dobru i zlu. Njegova dvostruka priroda znači da, iako će povećati vaše povjerenje i potporu za one koji su vam slični, ona će isto tako povećati i vaše nepovjerenje i iskorištavanje onih koji su različiti od vas. A kao takva utječe na vaše procjene drugih i čini vas sklonima da se s njima družite. Zapamtite, cilj naše biologije su optimalni rezultati, ne vrline.

Vi s razlogom imate svoje dvije strane. Postizanje maksimalnih rezultata u ovome svijetu često traži fleksibilnost. Ostavimo li pitanja moralnosti po strani, možemo mnogo dobiti zahvaljujući povjerenju i poštenju, ali, sasvim sigurno, ne i sve. Iako je istina da profitiramo kad odbijamo vjerovati nepoštenima, istina je da katkada profitiramo i kad smo i sami nepošteni. Ja, sigurno, ne zagovaram takvo ponašanje, ali opći uspjeh, a ne vrline, jest ono što potiče biološku prilagodbu.

Posljedica toga je da smo građeni tako da vjerujemo i varamo u funkciji uključenog rizika i dobiti. Prihvaćanje te činjenice ne omogućuje nam samo da se prilagodimo tim biološki potaknutim impulsima koje osjećamo, nego i da se pripremimo da njima upravljamo kad to smatramo prikladnim, zaključuje psihoterapeutkinja Iva Stasiow na portalu mojdoktor.com.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI