Postoji li trajna zaljubljenost? Zašto uz ljubav zaljubljenost često vežemo negativne konotacije?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vrlo često ćemo čuti izjave poput „Zaljubljenost nestaje, a ljubav ostaje“ ili pak one „Ljubav je prolazna“ no istina je negdje između.

Psiholozi kažu kako zaljubljenost kakvu mi poznajemo traje nešto manje od dvije godine nakon čega skidamo ružičaste naočale i partnera ugledamo u pravom svjetlu. On prestaje biti idealna verzija sebe u našim očima i poprima obilježja realne, stvarne osobe.

Vrlo često uz ljubav i zaljubljenost vežemo negativne konotacije te govorimo kako je ona teška, kako ljubav boli, kako ćemo zbog nje biti nesretni i slično. No, istina je upravo suprotna. Ljubav jedina ne boli, boli sve ono što nije ljubav.

Vrlo često zaljubljenost miješamo s drugim stanjima i osjećajima koji ju mogu pratiti ili postojati neovisno od osjećaja zaljubljenosti. Neki primjeri su idealizacija osobe, opsesija, posesivnost, uzbuđenje u vidu leptirića u trbuhu koji dolaze iz straha, a ne zaljubljenosti ili adiktivni seksualni osjećaj prema drugoj osobi, navodi portal atma.hr.

Ovakav oblik zaljubljenosti ne može trajati jer predstavlja napor za organizam i nije prirodan vašemu biću. Takvi osjećaji su samo znak da ste se izgubili u tom odnosu i drugoj osobi te da ste svoju sreću stavili njima u ruke. Prisjetite se tada da vaša sreća ovisi samo o vama te se nalazi isključivo u vama samima. Nitko izvan vas za nju nije zaslužan i ne možete nekome staviti taj nevidljivi teret na leđa.

Čista zaljubljenost je ona zaljubljenost koja prodire iz duše, a ne iz ega. Ona je zdrava, iscjeljujuća, realna, bezuvjetna. Ona uključuje bivanje u sadašnjem trenutku, stanje bez misli u kojem istu osobu vidimo u drugačijem svjetlu, prenosi portal atma.hr. U čistoj, pravoj zaljubljenosti naš um ne stvara mentalne slike i ideje o osobi kojima ju idealizira. Često se zaljubljujemo u potencijal koji vidimo u nekome i „popunjavamo“ ih osobina koje oni nemaju. U čistoj zaljubljenosti vidimo dubinu druge osobe bez naše izmišljene slike o njoj. Takva ljubav nam je svima prirodno stanje no nekada nam oči nisu dovoljno otvorene da ju spoznamo ili jednostavno nismo dovoljno otvoreni prema nečemu ili nekome.

Kako ćete prepoznati čistu zaljubljenost? Jednostavno. Ljudi čije oči su istinski otvorene gledaju na svijet otvorenog uma i srca. Takva osoba bit će zaljubljena u svijet koji ga okružuje, u djecu, u ljude, u životinje i prirodu, posao i sam osjećaj postojanja u ovome svijetu. Zaljubljenost je zapravo duboka otvorenost za čistu ljubav koja na većim dubinama vodi prema stanju ekstatičnosti, strasti, divljenja i uživanja, pojašnjava Romana Đekić za portal atma.hr.

Zaljubite se u život, u osjećaj, u sunce, mjesec i zvijezde, otvorite se osjećaju zaljubljenosti i doživjet ćete ekstazu. Kada taj osjećaj probudite u sebi zauvijek ćete ostati zaljubljeni.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI