Postoji lijek za vaše probleme: U vašem životu ništa ne štima? Potražite pomoć

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koliko ste se puta uhvatili u mislima da vam je dosta svega i da više ovako dalje ne možete? Koliko ste puta pomislili da u vašem životu ništa ne štima, od posla koji radite do odnosa s najbližima koji vam više uzrokuju bol i patnju nego toplinu i zadovoljstvo. Koliko ste puta željeli potražiti pomoć, a to nikada niste učinili zbog predrasude da psihijatrima idu samo bolesni ljudi, zbog nevjerice da vam itko može pomoći ili zbog uvjerenja da će vas psihijatar samo „nafilati“ lijekovima? Koliko ste puta radije posegnuli za „prirodnim“ metodama pomoći kao što su alkohol, kupovina, prejedanje i slično, koji su kasnije ostavili samo još veći osjećaj praznine i tjeskobe.

Nažalost, mnogi ljudi prožive svoje živote mučeći se u vlastitom začaranom krugu i nikada se ne obrate za pomoć, a time si ne daju priliku za kvalitetnijim i ispunjenijim životom. Danas postoji velik broj psihoterapijskih pravaca. Svi oni imaju za cilj unaprijediti vaše mentalno zdravlje, od toga da vam pomognu riješiti neki vaš specifičan problem pa do toga da vam pomognu u preoblikovanju onog što je u vašoj ličnosti nekada davno lošije izgrađeno, a kasnije je to ostao vaš trajni obrazac ponašanja i doživljavanja.

Predrasude da su psihijatri samo za bolesne ljude treba odbaciti

Ovisno o tome želite li se riješiti specifičnog problema (npr. straha od pauka) ili imate veće ciljeve (npr. želite poraditi na nezadovoljavajućim odnosima) i terapija će trajati od svega nekoliko seansi pa do više godina. Često osobe, kada se i jave za pomoć, imaju osjećaj da će njihove tegobe čarobnim štapićem iščeznuti. U praksi to najčešće nije tako, jer kao što i sportaš, da bi postigao rezultate, mora redovito i mukotrpno vježbati, tako je i za uspjeh u psihoterapijskom liječenju potrebna redovitost i ustrajnost. Prvi je korak da se nekome obratite za pomoć. Možda ćete se s vremenom iznenaditi kada probudite neke davno zaboravljene osjećaje i kada osjetite da postoje odnosi puni poštovanja, vjere i ljubavi, savjetuje psihijatar Goran Jurcan na portalu najdoktor.com. (pl)

Foto Ilustracija (billtierneycoaching.com)

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI